Ondanks een blessure aan de heup is mevrouw Terwijn op haar 100e verjaardag het vrolijke middelpunt. Ze genoot van het bezoek van de burgemeester. | Foto: Arie in 't Veld
Ondanks een blessure aan de heup is mevrouw Terwijn op haar 100e verjaardag het vrolijke middelpunt. Ze genoot van het bezoek van de burgemeester. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Oud-Fioretti-docente Mien Terwijn al 100 jaar, maar nog goed bij de les

LISSE n Uiteraard zijn de jaren wel gaan tellen, maar goed bij de les is Wilhelmina (roepnaam Mien) Terwijn nog altijd. Dus ook op haar honderdste verjaardag. Op zichzelf is dat niet verwonderlijk, want jarenlang was ze lerares wiskunde op het Fioretti College in Lisse.

Door Arie in 't Veld

Helaas is de eeuwelinge lichamelijk wat minder fit door een val in januari, waar ze een gekneusde heup aan overhield. Voor de revalidatie verblijft ze na de Bernardus nu in Mariënhave en waarschijnlijk keert ze niet meer terug naar haar woning in de Von Bönninghausenlaan. Een vertrek naar bijvoorbeeld Berkhout ligt meer voor de hand en intussen passen buurtbewoners op haar woning. Ze keerde er woensdag even terug, om in Lisse haar honderdste verjaardag te vieren. Gewoon in eigen huis en om onder andere burgemeester Lies Spruit te verwelkomen.

Mevrouw Terwijn is Amsterdamse en studeerde er aan de universiteit. Daar leerde ze W.A. Terwijn kennen met wie ze in 1946 trouwde en naar Limburg vertrok. Tien jaar later verhuisde het paar vanuit Kerkrade naar Lisse. Haar in 2000 overleden echtgenoot werd hier de eerste rector van het net ontstane Fioretti College dat eerst was gevestigd in de Agathaschool aan de Heereweg en daarna in noodlokalen aan de Eerste Poellaan, thans de Van Matenesselaan. Zij werd daar lerares. Later verhuisde het Fio naar de Sportlaan, waar het nog altijd gevestigd is.

Anekdotes

De 100-jarige woonde tot begin dit jaar zelfstandig, daarbij geholpen door mantelzorg: familie en buurtbewoners die ook het organiseren van het eeuwfeest in Lisse voor hun rekening namen. Nog actief in Lisse wandelde ze minimaal dagelijks een rondje door de buurt waarvan ze zegt dat ze hieraan veel plezier beleefde. De eeuwelinge zegt ook met plezier terug te kijken op de achterliggende jaren, waarin naast het wel ook het wee ter sprake kwam. In het hoge tempo waarmee ze herinneringen en anekdotes vertelt heeft gelukkig het 'wel' de overhand. Ze herinnert zich nog goed de beginjaren van haar onderwijscarrière, toen de jongens nog apart van de meisjes onderwijs kregen en later in de tijd wel jongens en meisjes in dezelfde klas, maar toch gescheiden van elkaar. Hoe anders is alles nu. En als je 100 jaar bent, heb je veel van die grote en kleine veranderingen meegemaakt. Daarover kan mevrouw Terwijn met smaak vertellen. Met haar echtgenoot maakte ze vele reizen naar (toen) nog vaak onbekende oorden. Plakboeken vol foto's herinneren daaraan. Mevrouw Terwijn wordt toegewenst dat er nog veel herinneringen aan kunnen worden toegevoegd en dat ze in redelijke gezondheid (het liefst) in Berkhout daarvan het nodige zal mee krijgen.


Hillegom n Het Koopcentrum Hillegom had weer gezorgd voor een extra stukje sfeer in het winkelhart in het teken van Pasen. Er liepen vier grote paashazen rond, die paaseieren uitdeelden aan het winkelend publiek. Uiteraard kregen deze kolossale hazen veel bekijks. Met name kinderen wilden graag met ze op de foto. Het koopcentrum heeft er een traditie van gemaakt om in de weekenden als er iets feestelijks is, het winkelend publiek even extra te verwennen. De zaterdag voor Moederdag, 13 mei zijn er twee karikaturisten in het dorp en is er livemuziek.


Afbeelding