Delft komt veelvuldig voor in de Nederlandse geschiedenis. | Foto: pr
Delft komt veelvuldig voor in de Nederlandse geschiedenis. | Foto: pr Foto: pr

Van Delfts blauw tot de moord op Willem van Oranje

Lisse n Bep van Gasteren, stadsgids en o.a. docent bij de Volksuniversiteit Lisse, verhaalt vrijdag 21 april over de geschiedenis van de boeiende stad Delft.

Waar komt de naam eigenlijk vandaan en welke ramp heeft er zich voltrokken? Natuurlijk weten we allemaal dat Willem van Oranje er is vermoord en de naam van de aanslagpleger ligt nog op veler lippen. Maar wat gebeurde er eigenlijk met hem? Door recente gebeurtenissen weten we ook dat sinds die tijd de Oranjes na hun dood in Delft worden bijgezet. Iedereen heeft wel eens die indrukwekkende begrafenisstoeten gezien op weg van Den Haag naar Delft. Over de beide gezichtsbepalende kerken valt ook nog wel iets te vertellen. Maar Delft heeft meer te bieden aan historie. Over de hele wereld is Delfts Blauw bekend. Wat is het eigenlijk, waar ligt de oorsprong en wat is het geheim van het succes ervan?

Is eindelijk duidelijk waar Johannes Vermeer heeft gewoond?

Het zijn onderwerpen waar Bep van Gasteren boeiend over kan vertellen. Daar blijft het niet bij. Laten we vooral de twee meest bekende zonen van de stad niet vergeten. Hugo de Groot, medestander van Johan van Oldenbarneveldt en mede daarom opgesloten op Slot Loevestein waaruit hij op spectaculaire wijze wist te ontsnappen. Wie kent dat laatste gegeven niet? Maar hoe zat het ook al weer precies? En die andere bekende Delftenaar, Johannes Vermeer, de schilder van 'Het melkmeisje'. Waar schilderde hij zijn gezicht op Delft en is eindelijk duidelijk waar hij heeft gewoond?

Bep van Gasteren geeft niet alleen meer informatie over de genoemde onderwerpen, maar er passeren ook tal van andere anekdotes de revue.

De lezing wordt gehouden op vrijdag 21 april 2017 bij de Volksuniversiteit Lisse, Vuursteeglaan 9. De aanvangstijd is 20.00 uur, de kosten bedragen € 5.- (inclusief koffie /thee) en inschrijven is mogelijk via de website. Het is ook mogelijk om op de avond zelf aan de balie te betalen. Aan de lezing is een wandeling verbonden. De datum en andere gegevens worden op de avond zelf bekend gemaakt.