De nachtelijke beregening zorgt voor een beschermend laagje ijs over de bloesems en de bomen. | Foto: pr
De nachtelijke beregening zorgt voor een beschermend laagje ijs over de bloesems en de bomen. | Foto: pr Foto: pr

Bloesems Olmenhorst gered door beregening

Lisserbroek n Veel fruittelers in Nederland hebben afgelopen week met lede ogen moeten toezien hoe nachtvorst de bloesems van hun fruitbomen beschadigde, waardoor er later dit jaar veel minder te oogsten valt. Bij de Olmenhorst was men wel goed voorbereid.

De bloesemperiode is voor alle fruittelers een spannende tijd. De bloesem is bijzonder kwetsbaar en in deze tijd van het jaar kan het nog altijd vriezen 's nachts. Als bij vorst niet wordt ingegrepen, kan de kwetsbare knop al snel bevriezen, en doordat ijs uitzet, vriezen de cellen kapot. Hierdoor komt de oogst in gevaar.

De 10.000 perenbomen op de Olmenhorst hebben het hoogtepunt van de bloesem al bereikt en ook veel van de 40.000 appelbomen staan al goed in bloei. Daarom stond het boomgaardteam bij de eerste tekenen van nachtvorst klaar om in actie te komen. In de boomgaarden liggen installaties waarmee de gehele nacht de bomen worden beregend. Doordat het water op de bomen en de knoppen bevriest, bevriezen de bloemknoppen niet. De faseovergang van vloeibaar (water) naar vast (ijs) genereert namelijk warmte. Deze warmte wordt stollingswarmte genoemd. Door de continue beregening, waardoor er permanent een nevel van water is en dus telkens warmte vrij komt, zal de temperatuur in het ijs nooit verder onder nul zakken en daardoor is de bloesem beschermd. Het is natuurlijk wel van cruciaal belang dat de installaties het blijven doen, daarom heeft het boomgaardteam de installaties de hele nacht geïnspecteerd.

Wie in de vroege ochtend de bomen bij de Olmenhorst aanschouwde, kon de ijspegels zien hangen. Dat levert mooie plaatjes op.

Afbeelding