Vlnr:  Fred van Trigt, Bert de Vries en Marian Dekker en een van de deelnemers. | Foto: Annemiek Cornelissen
Vlnr: Fred van Trigt, Bert de Vries en Marian Dekker en een van de deelnemers. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto: annemiek cornelissen

Veilig op de scootmobiel met certificaat

n Met zelfvertrouwen de straat op

Hillegom n "Ik wil u allemaal complimenteren, u heeft het fantastisch gedaan vandaag. U bent niet net als Max Verstappen uit de bocht gevlogen en dat vind ik wel een complimentje waard", grapte wethouder Fred van Trigt tijdens de uitreiking van de certificaten van de scootmobielcursus, woensdag 19 april. De uitreiking vond plaats in gebouw De Hoeksteen, waar ook in en om het gebouw de cursus zelf heeft plaatsgevonden.

Door Annemiek Cornelissen

Het betrof een theoretisch en praktisch gedeelte, waarbij ook de ogen en oren van de deelnemers werden getest. De scootmobielcursus wordt eigenlijk al jarenlang georganiseerd, maar werd vorig jaar afgelast in verband met te weinig deelnemers. Dit jaar werd de cursus voor de eerste keer georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland afdeling Hillegom in samenwerking met de Scootmobielclub Bollenstreek. Door deze samenwerking kon de activiteit dit jaar wel doorgang vinden en waren er maar liefst 21 deelnemers, uit Hillegom en omliggende plaatsen. Voorheen werd de cursus een keer per jaar georganiseerd door de plaatselijke VVN, maar doordat de Scootmobielclub Bollenstreek nu ook in het vizier zit kan de cursus gegeven worden, wanneer een scootmobielrijder daar behoefte aan heeft. Dit om de veiligheid van de scootmobielrijders te waarborgen.

Niet durven rijden

"Als iemand via de ISD scootmobiel krijgt, dan verwijst deze hen niet alleen door naar ons, maar ook naar de Scootmobielclub, waar men iedere dag een cursus kan volgen. Dat is natuurlijk veel beter dan een keer per jaar. In de praktijk blijkt dat mensen wel een scootmobiel hebben maar deze gewoon in de schuur of gang hebben staan om de doodeenvoudige redenen dat ze er niet op durven rijden, omdat ze dat niet geleerd hebben".

Slalommen op de hindernisbaan

Tijdens de scootmobielcursus in de Hoeksteen kwamen ook twee mensen die er niet op durfden te rijden en na deze leerzame dag niet alleen met het certificaat, maar ook met de scootmobiel naar huis reden. "Dat is nu precies het doel van deze cursus", laat Marian Dekker weten. Tijdens de scootmobielcursus moesten de deelnemers een parcours af leggen waarin onder andere slalom, voor- en achteruit rijden met hindernissen, onderdelen van waren.

Met begeleider gingen de deelnemers vervolgens de weg op.