Met het 'ontkurken' van een champagnefles werd de bouw geopend. | Foto: Esther Akerboom
Met het 'ontkurken' van een champagnefles werd de bouw geopend. | Foto: Esther Akerboom Foto: Esther Akerboom

Bouw Berkhoutvleugel voor dementiepatiënten gestart

Lisse n Woonzorgcentrum Berkhout, onderdeel van zorgorganisatie Marente, wordt uitgebreid met een afdeling voor dementiepatiënten. Hiermee loopt Marente vooruit op de verwachting dat er de komende twintig jaar een verdubbeling komt van het aantal mensen met dementie.

Door Esther Akerboom

Nadat de bouw van een gelijksoortige afdeling op het terrein van Hobaho twee jaar geleden niet doorging, werd besloten om deze naast Berkhout te realiseren. "We zijn inmiddels gestart met de aanbouw van een vleugel van twee verdiepingen met elk elf plaatsen ", vertelt Bianca de Nijs, zorgmanager van Berkhout. "Het betreft een kleinschalige woonvorm waarbij de bewoners hun eigen appartement hebben en een gezamenlijke huiskamer en keuken waar samen gekookt kan worden. Op de afdeling zullen vierentwintig uur per dag medewerkers aanwezig zijn."

Vertrouwde omgeving

De vleugel zal in eerste instantie worden betrokken door bewoners uit Mariënhaven in Warmond en in de loop der tijd beschikbaar komen voor mensen uit Lisse, zodat zij in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Berkhout-bewoner de heer Onderwater en Mariënhaven-bewoonster mevrouw Van der Spank vertegenwoordigden beide locaties woensdag 20 april. Zij waren uitgenodigd om de bouw op een bijzondere wijze te openen. Dit deden zij door een enorme champagnefles met ballonnen te ontkurken. Voorafgaand aan deze ceremonie was er een feestelijke ontvangst van bewoners, medewerkers en genodigden, met een dankwoord aan iedereen die de bouw mogelijk had gemaakt en het uitspreken van de hoop een warm en veilig tehuis te creëren voor de nieuwe bewoners.

Binnentuin

Op de locatie komen mensen met een zwaardere zorgvraag, conform de Wet langdurige zorg. Zo zijn er een eigen ouderengeneeskundige, een fysio- en ergotherapeut beschikbaar. Maar daar blijft het niet bij, ook voor de nodige ontspanning staan er plannen op stapel. "We krijgen een nieuwe binnentuin die voor alle bewoners toegankelijk zal zijn en we denken na over een dierenweide, een moestuin waar de bewoners zelf kunnen tuinieren, en een zintuigentuin met veel geuren en kleuren", aldus De Nijs.