Afbeelding
Foto: Arie in 't Veld

Ontwerpers brengen ode aan de orchidee

LISSE n Keukenhof is uiteraard wereldwijd bekend om zijn voorjaarsbloeiende gewassen zoals tulp, hyacint, narcis en vele zogenoemde bijzondere bolgewassen. Maar in de diverse paviljoens vinden shows plaats die ook een blik bieden op andere producten uit de bloemisterijsector.

Door Arie in 't Veld

Zo wordt in het Beatrix Paviljoen gedurende de gehele Keukenhofperiode Europa's grootste orchideeënshow gehouden. Met orchideeën bewerkte jurken, schoenen en hoeden lonken daar naar bezoekers, te midden van de mooiste orchideeënshow van Europa.

Imposant schouwspel

Onder leiding van hoofdarrangeur Dries Lecke verfraaien jaarlijks duizenden orchideeën, anthuriums en medinela's in talloze soorten van telers het Beatrix Paviljoen. Een imposant schouwspel. Tientallen kwekers bieden een breed assortiment pot- en snijorchideeën, pot- en snijanthuriums en medinela's aan. In de show zijn de creaties van ontwerpers als Ronald Kolk, Maria Marcus, Jan des Bouvrie en Jan Jansen te zien. Stuk voor stuk haalden zij de inspiratie voor hun ontwerpen uit de veelzijdige orchidee.

Het bloemenschouwspel wordt versterkt door de Kubusbank van Jan des Bouvrie. Couturier Ronald Kolk ontwierp voor Keukenhof handgemaakte roomwitte couturestukken (zie foto hieronder). De orchidee vinden bezoekers terug in applicaties, het kleurenpalet en de weelderige, vrouwelijke vormen van de jurken. Samen met hoeden van Maria Marcus, mêleren de kunststukken met de sierlijke orchideeën tot één prachtige bloemenshow. Schoenenontwerper Jan Jansen liet zich inspireren door het Venusschoentje, een bijnaam voor een orchideeënsoort. Hij creëerde zo de elegante Orchid Shoe.

Ze haalden inspiratie uit de veelzijdige orchidee

En dan is er de Orchid Cloud. Een meters groot 3D-kunstwerk waarin 150 orchideeën tentoongesteld staan en dat gemaakt is in opdracht van Orchidee Nederland, het samenwerkingsverband van alle orchideeëntelers die ons land rijk is: een unicum. De show toont bezoekers de pracht van deze bloemen in al haar diversiteit.