De Jozefschool verzorgt nu het herdenkingsmonument. | Foto: Remco Out
De Jozefschool verzorgt nu het herdenkingsmonument. | Foto: Remco Out Foto: Remco Out

Jozefschool adopteert herdenkingsmonument

Hillegom n Groep 7 van de Jozefschool kreeg donderdagmiddag de adoptie voor het herdenkingsmonument van groep 8 van basisschool De Giraf overgedragen. Dit gebeurde symbolisch met een hark in de zaal van het Fioretti College Hillegom.

Door Remco Out

Voor deze speciale gebeurtenis waren behalve de twee klassen ook burgemeester Arie van Erk en een paar raadsleden naar de bijeenkomst gekomen. Naast het officiële moment van de overdacht, was er ook een gastspreker. Meneer Koopmans vertelde over zijn belevenissen tijdens de oorlog. Hij was als Amsterdams jongetje ondergebracht bij een Hillegomse familie. Beide klassen hadden ook iets voorbereid voor deze dag. Zo droegen de leerlingen van De Giraf een tekst voor. De leerlingen van De Jozefschool hadden op papieren fakkels geschreven wat voor hen vrijheid is. Deze teksten lazen ze ook op voor de zaal. Helemaal aan het einde van de middag liet groep 8 van De Giraf nog een lied horen dat ze hadden ingestudeerd.

Niet symbolisch

Voor een jaar lang heeft groep 7 van de Jozefschool nu de adoptie op zich en dat is zeker niet symbolisch. "Een paar keer per jaar zullen de leerlingen met een medewerker van de Meerlanden naar het monument gaan. Hier zullen ze helpen om alles op te ruimen en zorgen dat de plantjes er goed uitzien", laat voorzitter van het Oranje Comité Hillegom Gerrit Kleijheeg weten. Tijdens de herdenking op 4 mei zullen de leerlingen van beide klassen in de Maartenskerk dezelfde voordracht doen. "Iedereen is altijd van harte welkom om 4 mei in de Maartenskerk en in het Molenduin aanwezig te zijn", aldus Kleijheeg.