Vlnr: Erwin de Mooij, Lies Spruit, Lysia Kralt, Marian Castenmiller en Ben Thomas. | Foto: Ruth Eppink
Vlnr: Erwin de Mooij, Lies Spruit, Lysia Kralt, Marian Castenmiller en Ben Thomas. | Foto: Ruth Eppink Foto: Ruth Eppink

Vier Koningsdaglintjes

Lisse n Burgemeester Lies Spruit reikte woensdagochtend 26 april aan vier inwoners van Lisse een koninklijke onderscheiding uit. Tijdens de jaarlijkse lintjesregen ter ere van Koningsdag werden zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

In de raadzaal van het gemeentehuis, die vol zat met belangstellenden, familieleden, vrienden en een dame die helemaal uit de VS was overgevlogen, kregen de vier de versierselen opgespeld die bij hun onderscheiding horen.

Marian Castenmiller (60) heeft als correspondent van De Lisser een belangrijke sociale functie in het dorp vervuld. Daarnaast is zij sinds 1996 bestuurslid bij Stichting Vrienden van het Adema-orgel, en bij Vereniging Oud Lisse zorgde zij als bestuurslid voor de PR en cultuur-historische activiteiten. Ook de Agathakerk en de bewoners van woonzorgcentrum Berkhout kunnen al jarenlang rekenen op haar warme, vrijwillige inzet.

Lysia Kralt (72) zet zich al sinds 1975 actief in voor de Gereformeerde kerk. Dit deed hij in de functies als onder meer diaken, lid van de bouwcommissie en secretaris. Sinds 2011 is hij als bestuurslid betrokken bij Museum De Zwarte Tulp, waar hij bij de verbouwing en herinrichting een belangrijke rol speelde. Ook is hij bestuurslid van de koersbalclub waarbij zijn doel is om zoveel mogelijk oudere Lissers bij de club te betrekken.

Ben Thomas (71) is al veertig jaar een zeer betrokken vrijwilliger bij de Stichting Bloemenmozaïek Lisse. Daarnaast was hij jarenlang penningmeester van de VVV Lisse en VVV Holland Rijnland. Verder is hij vrijwilliger voor de Harddraverijvereniging en adviseur van FC Lisse. Tot slot is hij ook medeoprichter en penningmeester geweest van de voormalige Stichting Muziekschool Lisse & Omstreken.

Erwin de Mooij (40) heeft zich ingespannen voor het in beeld brengen van de geschiedenis van een tijdens de Tweede Wereldoorlog in Lisse neergestorte Amerikaanse bommenwerper Jayhawk. Door zijn inzet hebben overlevenden en nabestaanden op vele vragen een antwoord gekregen. Op zijn initiatief is in 2012 een herdenkingsmonument opgericht. Ook is hij medeauteur van het boek Broken wings en geeft hij lezingen aan basisschoolleerlingen en veteranen over deze oorlogsgeschiedenis. Erwin werd toegesproken door de Amerikaanse dame, die hem nog altijd dankbaar is voor al het speurwerk dat hij gedaan heeft, zodat zij en andere familieleden weten wat er met hun vader is gebeurd ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.


'Ik had wel door dat het een smoes was'

vier n In Hillegom werden vier lintjes opgespeld en was het best lastig om de gelukkigen naar het gemeentehuis te lokken. "Bij binnenkomst zag ik de burgemeester met de ambtsketting staan en vrienden en familie waren er ook. Op dat moment had ik wel door dat het verhaal over de ondertrouw van mijn dochter niet klopte", vertelt Bert Teeuw na afloop.

Teeuw werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn werk bij SV Hillegom. Al sinds 1966 loopt hij rond de voetbalvelden. Een hele lijst aan taken heeft hij uitgevoerd. Zo was hij 35 jaar lang scheidsrechter, begeleidde hij het eerste zondagselftal, hielp hij in de kantine en hielp bij het maken van het jubileum boek voor het 50 jarige bestaan van de club. Voor de familie van Marca Bultink was het moeilijk om haar met een smoes naar Het Raam te krijgen, omdat ze het verhaal niet geloofde. Uiteindelijk stond ze toch op tijd bij de burgemeester om het lintje in ontvangst te mogen nemen. Bultink kreeg de onderscheiding voor haar werk voor het behoud van het cultureel erfgoed in Hillegom. Zo heeft ze veel werk gedaan voor Stichting Vrienden van Oud Hillegom, maakt ze het tijdschrift De Hangkouserieën, schreef ze verschillende boeken over Hillegom en organiseerde ze tentoonstellingen. Ook is ze coördinator van de projectgroep binnen het Cultuur Historisch Genootschap. Als laatste mocht Paul van Ommeren naar voren komen. Hij zou vandaag de laatste vergadering als bestuurslid van de vereniging Gepensioneerden KLM hebben. In plaats daarvan kreeg hij voor dit werk een lintje. Verder was Van Ommeren gastheer op de SS Rotterdam en gaf hij rondleidingen in het Ford museum. Nu geeft hij nog steeds met veel enthousiasme rondleidingen in Kasteel Keukenhof. Op Koningsdag werd Wally Visser in het zonnetje gezegd. Voorafgaand aan de aubade kreeg hij zijn lintje opgespeld door de burgemeester. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn werk bij de vrijwilligere brandweer in Hillegom, waar hij 25 jaar lang verschillende taken heeft uitgevoerd.

Vlnr: Paul van Ommeren, Bert Teeuw, Wally Visser, Marca Bultink en Arie van Erk. | Foto: Remco Out