Het bezoek van Taalcafé Hillegom  aan Keukenhof was zeer geslaagd. | Foto: pr
Het bezoek van Taalcafé Hillegom aan Keukenhof was zeer geslaagd. | Foto: pr Foto: pr

Taalcafé Hillegom met groep naar Keukenhof

Hillegom/Lisse n Tien vrijkaarten ontving het Taalcafé Hillegom na haar oproep voor een bezoek aan Keukenhof. Met dank aan de gulle gevers was er weer een leuk uitje mogelijk.

Op dinsdagmiddag 25 april ging een kleine groep per fiets en per auto naar de prachtige bloementuin. De mensen uit Syrië, Afghanistan, Tsjechië en Irak waren overdonderd. De molen werd beklommen voor een nog mooier uitzicht, en er zijn heel wat foto's en filmpjes gemaakt.

Goed nieuws

Een jongen uit Syrië kreeg goed nieuws over zijn familie, dus toen was het helemaal een feestelijke dag. Uit blijdschap trakteerde hij de hele groep op koffie. Een uitstapje als Keukenhof draagt bij aan het zich laten thuis voelen van mensen die hun vaderland met reden verlaten hebben en hier een nieuw bestaan willen opbouwen. De leiding van het Taalcafé kan dan ook met voldoening terugkijken op deze leuke middag.

Eerste lesmiddag

De eerste Taalcafémiddag is na de vakantie, op dinsdag 9 mei in de bibliotheek aan de Sportlaan 1; inloop vanaf 13.00 uur, les van 13.15 tot 14.45 uur in drie groepen, van beginners tot gevorderden. Informatie: Henk Huurneman, tel. 0252-520096 of Thea van Ommeren, tel. 0252-522216.


Problemen tennishal nog niet opgelost

LISSE n De gemeente ziet op dit moment binnen de financiële kaders geen andere mogelijkheden om de bezetting/exploitatie van de tennishal te verbeteren, dan gesprekken te blijven voeren met Sportfondsen Lisse en het bestuur van LTC Lisse. De gemeente wil Sportfondsen Lisse en LTC Lisse waar mogelijk ondersteunen bij nieuwe initiatieven (o.a. uitbreiding/nieuwe tennisactiviteiten bij LTC Lisse/bereikbaarheid tennishal), om de bezetting van de tennishal te verhogen. Dat zegt het college van B en W in antwoord op vragen over die hal van de VVD-fractie.

Door Arie in 't Veld

Sportfondsen Lisse heeft in het afgelopen jaar een aantal acties ondernomen om de speelkwaliteit van de tennishal te bevorderen. Zo is er nogmaals bekeken of de verwarmingsinstallatie wellicht met andere instellingen zou kunnen functioneren, waardoor de temperatuur in de hal minder fluctueert en bezoekers minder last ervaren van het geluid dat deze installatie maakt. Helaas leverde dit onderzoek wederom niets op. De aangebrachte installatie heeft niet de mogelijkheden om de temperatuur goed in te regelen en op een ingesteld niveau te handhaven.

Waar wel een oplossing voor is gevonden, is de tocht die veel spelers in de hal voelden. "Door gebruikers van de tennishal werd aangegeven dat zij een soort 'trek' ervaren die zou worden veroorzaakt door de 'destratificatoren' die in de nok van het dak hangen. Ondanks het feit dat deze daar bij de bouw van de tennishal met opzet aangebracht zijn om de warmte die zich in de nok ophoopt naar beneden te transporteren en daardoor de brandstofkosten positief te beïnvloeden, hebben wij deze buiten werking gesteld. Nadien heeft Sportfondsen Lisse geen berichten meer gehad over de gemelde trek."

Niveau van achtergrondgeluid is hoger dan gewenst

Een van de antwoorden is ook dat in het afgelopen jaar een onderzoek is uitgevoerd naar het geluidsniveau dat de verwarmingsinstallatie produceert. "Uit de rapportage blijkt dat het niveau van het achtergrondgeluid hoger is dan gewenst. Momenteel wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn om hier iets aan te doen. Er zijn nog geen concrete plannen en om die reden kan er nog niets gezegd worden over de financiële consequenties. Verder zijn er acties ondernomen om andere verenigingen te bewegen de hal te gaan gebruiken en nieuwe leden voor de LTC te werven."

Tennis staat minder in de belangstelling, ook in Lisse

De belangstelling voor de tennisport is zowel landelijk als in Lisse minder geworden. Dit kan een reden zijn voor het feit dat het aantal verhuurde uren in de tennishal de laatste jaren teruggelopen is. Daarnaast kunnen we er niet omheen dat bij (de start van) de huidige tennishal een aantal zaken aan het licht is gekomen die door de spelers als hinderlijk zijn ervaren. Alle zaken die verbetering behoefden en die ook verbeterd konden worden zijn door Sportfondsen Lisse opgepakt. Het enige punt dat nu nog in behandeling is, is een mogelijke verbetering van het geluidsniveau van de verwarmingsinstallatie. Wanneer dit punt afgehandeld is kan de tennishal zoals deze er nu staat fysiek niet meer verbeterd worden. Zowel LTC Lisse als Sportfondsen Lisse doen hun best om de bezetting van de tennishal positief te beïnvloeden. Zij zijn echter wel afhankelijk van de animo die er is om in tennishal Ter Specke te tennissen", aldus het college.