Veel Lissers waren aanwezig bij de dodenherdenking, die dit keer een bijzonder verloop kende. | Foto: Arie in 't Veld
Veel Lissers waren aanwezig bij de dodenherdenking, die dit keer een bijzonder verloop kende. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Stemmige herdenking met applaus

LISSE n De herdenking van hen die in de Tweede Wereldoorlog, maar ook in andere oorlogen vielen is donderdag zeer stemmig verlopen. Degenen die de herdenking regelmatig bijwonen zullen niet vaak hebben meegemaakt dat er drie keer door het publiek werd geapplaudisseerd.

Door Arie in 't Veld

Dat gebeurde na het voordragen van een zeer gevoelig gedicht door Leo Romijn, daarna toen een aantal in Lisse verblijvende vluchtelingen bloemen bij het monument legden én na de toespraak van burgemeester Lies Spruit die eens temeer benadrukte dat vrijheid een groot goed is dat bewaakt en bewaard moet worden. Het was erg druk bij het monument waar Da Capo enkele koralen ten gehore bracht en het Wilhelmus massaal werd meegezongen. Ook werden door leerlingen van basisschool De Klarinet enkele gedichten voorgedragen. Eerder die dag werden bloemen gelegd bij de oorlogsgraven op Duinhof en de St. Agathakerk en bij de kerk van de HH Engelbewaarders bij het monument ter herdenking van de slachtoffers die vielen bij het neerstorten van de bommenwerper B-17.

Voorafgaande aan de herdenking bij het monument vond een goed bezochte dienst plaats in de Gereformeerde Kerk. Na het Wilhelmus werden kransen en bloemen gelegd door burgemeester Spruit en wethouder Evert Jan Nieuwenhuis; het Oranje Comité Lisse; de Georganiseerde werknemers Lisse; buurtvereniging Wilhelmina; de Cultuur Historische Vereniging "Oud Lisse"; de ouderenbonden; de gezamenlijke kerken en de Raad van Kerken; de vereniging oud-Indiëgangers; Contact oud-Mariniers en de stichting Veteranen Duin- en Bollenstreek. Als laatste werd een bloemenhulde verzorgd door leerlingen van De Klarinet, door in Lisse wonende vluchtelingen en mensen die op persoonlijke titel bloemen brachten. De bijeenkomst werd afgesloten door burgemeester Spruit. Daarmee was de herdenking een feit. Velen hopen dat het niet bij die paar minuten blijft en dat iedereen voor altijd beseft dat de vrijheid die wij nu genieten veel levens heeft gekost in diverse oorlogen.