| Foto: Matthew Radjiman
| Foto: Matthew Radjiman Foto: Matthew Radjiman

Hillegom n Zoals te lezen is op pagina 9, is de gemeente klaar met de renovatie van de Hoofdstraat-Zuid.

De aanpak ging verder dan een cosmetische make-over aldus Vincent Lommerse, projectleider Buitenruimte.

"De Hoofdstraat is niet alleen mooier gemaakt, maar tegelijkertijd is een diepte investering gemaakt in de technische kwaliteit van de straat. Hierdoor is de straat langer open geweest dan verwacht.

Het gaat niet alleen om opnieuw bestraten, maar ook het riool is vernieuwd en is er een scheiding gemaakt tussen riool- en regenwaterafvoer".


Plan De Marel: tussen hoop en vrees

Hillegom n (vervolg pagina 9) Het komt er in feite op neer dat het doel van de motie (behoud van groen/speelweide) alleen door aankoop van de grond en het overnemen van de verplichting voor de bouw van de 29 appartementen in de sociale sector kan worden bereikt.

Door Jos Draijer

Die investering kan oplopen tot 1,8 miljoen euro. Er is echter daarbij geen specifieke onderbouwing gegeven. Over dit prijskaartje merkt het college in een kanttekening op: "Het behoeft geen betoog dat een dergelijk bedrag voor het behoud van een speelweide niet als reëel alternatief gekwalificeerd worden". Daarmee schuift het College de hete aardappel van de financiële consequenties van de uitvoering van de motie door op het bordje van de Gemeenteraad, die moet het maar zeggen in de Raadsvergadering van 18 mei aanstaande. De ernstige verstoring van de ruimtelijke verhoudingen in de wijk, waar de motie over spreekt, speelt ineens geen rol meer? De Raadsleden hadden het er zichtbaar moeilijk mee tijdens de vergadering. Uiteindelijk wilden Bloeiend Hillegom, Groen Links en het CDA dit Raadsvoorstel als bespreekpunt op de Raadsagenda terug zien terwijl BBH, VVD, PvdA en D'66 het als een hamerstuk willen behandelen zodat er niet meer over gesproken hoeft te worden. Aan het begin van de vergadering werd door Mr Marcel Griffioen namens de bewoners, met een behoorlijk aantal aanwezig, met een vlammend betoog gebruik gemaakt van het spreekrecht om de gevoelens en de opvattingen van bewoners nog eens duidelijk onder de aandacht van de Raadsleden. Hij vroeg vooral aandacht voor de bijzondere voorgeschiedenis van de totstandkoming van het bestemmingsplan de Marel en de omgevingsvergunning voor de bouw van de 29 appartementen. Hij illustreerde dat met enkele zaken die gespeeld hebben in het verleden waarvan de bewoners vinden dat zij er nu de dupe van worden." Ik vraag u om niet voetstoots akkoord te gaan met het voorstel van het College. Gegeven het schaarse groen en ook de bijzondere voorgeschiedenis van het project de Marel rust er een morele verplichting op de gemeente, vooral op u als hoogste bestuursorgaan in Hillegom", aldus Griffioen.