Een grote groep speel-o-theek medewerkers op bezoek in Hillegom. | Foto: Annemiek Cornelissen
Een grote groep speel-o-theek medewerkers op bezoek in Hillegom. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto: annemiek cornelissen

Uit alle windstreken bij de Speel-o-theek

n Tachtig deelnemers uit 23 verschillende landen

Hillegom n International Toy Library Assosiation (ITLA) organiseert een keer per drie jaar een internationale conferentie.

Door Annemiek Cornelissen

Dit jaar werd de 14de conferentie in Nederland gehouden, in Corpus in Leiden. De conferentie vond plaats van 10 tot en met 13 mei. Onderdeel van de conferentie was een bezoek aan de Speel-o-theek Hillegom op vrijdag 12 mei. Ongeveer twintig mensen werden hier gastvrij ontvangen. Zij kwamen uit onder andere Argentinië, Japan, Zuid Korea, Zuid Afrika, België, Frankrijk, Brazilië, Maleisië en U.S.A.

Er kwamen dit keer in totaal tachtig deelnemers uit 23 verschillende landen naar Nederland uit Europese landen zoals Denemarken en Zwitserland, Uk maar er waren ook deelnemers uit Hongkong, Japan, Maleisië, Korea, Zuid-Afrika, Brazilië en Colombia bij. Hieruit blijkt dat er wereldwijd speel-o-theken bestaan en dat overal ter wereld het belangrijk gevonden wordt dat kinderen de mogelijkheid hebben zich te kunnen ontwikkelen door te spelen.

De landelijke speel-o-thekendag werd dit jaar op 13 mei gehouden en viel dus samen met het congres. Deze werd gehouden in Corpus en naar deze dag kwamen nog honderd speel-o-theek medewerkers uit heel Nederland.

'We dachten eerst dat het een grap was'

In Hillegom werden de gasten ontvangen door Janine Singels van de speel-o-theek Hillegom. Singels zei heel verrast te zijn over het bezoek. "In het begin dachten we dat het om een grap ging. In oktober kregen we bezoek van Tineke Kouwenhoven, die zich bezig houdt met de organisatie van het congres. Ze was op zoek naar speel-o-theken die de moeite waard waren om met de buitenlandse gasten te bezoeken. We zijn super trots dat ze zo enthousiast over onze speel-o-theek was en dat er nu internationaal belangstelling is voor onze speelotheek". De gasten konden vrijdag kiezen tussen vier excusies.

Het bezoek aan de speel-o-theek Hillegom viel onder de excursie flowerbulb tour. In de speel-o-theek werden ze toegesproken door Janine Singels, er werden vragen beantwoord over de speel-o-theek, er werden rondleidingen gegeven en er was een hapje en een drankje.

Singels vertelde over de geschiedenis van de speel-o-theek. "We zijn in 1988 opgericht en zijn in de dertig jaar dat we bestaan zes keer verhuisd.

Sinds twee jaar zitten we in dit prachtige pand, waar we heel blij mee zijn. We hebben 240 leden met in totaal 320 kinderen. De meeste families wonen in Hillegom. Honderd van deze families komen wekelijks naar onze winkel om speelgoed te lenen.

Daar zijn we erg trots op."