Afbeelding
Foto: pr

Hillegomse Hangkous voor Keijzer

Hillegom n Als waardering voor zijn vrijwilligerswerk kreeg Jaap Keijzer zaterdag 27 mei uit handen van burgemeester Arie van Erk de Hillegomse Hangkous uitgereikt. Dit is een gemeentelijke onderscheiding. De uitreiking vond plaats tijdens een concert bij jazzclub Perdido in Het Raam.

Keijzer zette zich jarenlang in voor de hervormde en later de protestantse gemeente in verschillende secretaris- en voorzittersfuncties. Daarnaast was hij in 1983 initiatiefnemer van het Hillegom-Hongarije-Contact. Dit was destijds een bijzonder project omdat het een eerste samenwerkingsverband was tussen de drie protestantse kerken. Nog steeds zet Jaap Keijzer zich in voor de protestantse gemeente; hij verzorgt de technische ondersteuning tijdens reguliere en bijzondere diensten.

Perdido en Kulturele Raad

Jaap Keijzer was twintig jaar (sinds de oprichting in 1997) bestuurslid van jazzclub Perdido. Daarnaast contracteerde hij vele artiesten en verzorgde hij de technische kant van de jazzconcerten. Ook bij Stichting Kulturele Raad was hij jarenlang de technische man, die achter de schermen alles tot in de puntjes verzorgde. Door zijn contacten in het wereldje wist hij vele artiesten op het podium te krijgen.

Hij begeleidde hen vervolgens van het begin tot het eind van het optreden op de hem zo kenmerkende, professionele wijze.

Om Hillegommers te eren die veel en/of langdurig iets voor de Hillegomse samenleving hebben gedaan, heeft het college van burgemeester en wethouders een gemeentelijke onderscheiding in het leven geroepen: de Hillegomse Hangkous. Het bronzen beeldje verbeeldt een Hillegomse man in de achttiende eeuw. Hij is gekleed naar de mode van de Franse Koning, namelijk een broek tot over de knie met daaronder kniekousen. Eén kous is afgezakt. Bij mannen met dunne kuiten zakten de kousen tot hilariteit namelijk nog wel eens af. Ook als er een kuit in genaaid was.