Angela (midden) hoopt nog lang van man en kinderen te kunnen genieten. | Foto: pr
Angela (midden) hoopt nog lang van man en kinderen te kunnen genieten. | Foto: pr Foto: pr

'Overdonderd door alle acties'

Lisse n "Het is ongelooflijk hoeveel mensen bereid zijn iets te doen voor iemand die ze helemaal niet kennen. Zoveel warme reacties, we weten gewoon niet wat ons overkomt." Aan het woord is Angela Hoes, die al zo'n 19 maanden strijdt tegen kanker en nu hoopt op een behandeling in Zwitserland.

Door Ruth Eppink

Angela is wat de doktoren 'een uniek geval' noemen. Ze is pas 44, erg jong voor darmkanker en eigenlijk had niemand verwacht dat ze er nog zou zijn. Aan vechtlust ontbreekt het haar niet, ze wil samen met haar man Jeff haar kinderen gewoon zo lang mogelijk zien opgroeien. "Ik ben geopereerd aan de darmtumor, maar de uitzaaiingen naar mijn lever moesten met chemokuren verkleind worden. Al snel bleek dat niet het gewenste resultaat op te leveren", vertelt ze. De chemo's die ze nu nog krijgt hebben enkel als doel levensverlenging. Maar er gloort hoop: een ingebouwde chemopomp die operatief op de lever geplaatst wordt en zo heel gericht zijn werk kan doen met minimale bijwerkingen. In de VS wordt deze methode al twintig jaar toegepast, met zeer goede resultaten. De levensverwachting stijgt jaren en in enkele gevallen is zelfs volledige genezing behaald. "Daar hoop ik natuurlijk op, of dat het uiteindelijk toch operabel is. De wetenschap gaat zo snel", zegt de Lissese. "Helaas zit de behandeling in Nederland nog in de opstartfase. De eerste studiegroep zit al vol, en ik kan geen zeven maanden meer wachten." Ze kan wel op korte termijn terecht in Zwitserland. "Ze bekijken daar binnenkort mijn dossier. Voor 90 procent is het zeker dat ik in aanmerking kom voor een behandeling met de chemopomp. Als alles meezit kan ik er over twee weken terecht." Het probleem is dat de operatie niet door haar ziektekostenverzekering wordt vergoed. Ze heeft zo'n 40.000 euro nodig. "Natuurlijk hebben we gedacht aan een lening, een tweede hypotheek. Maar dat is tegenwoordig minder makkelijk te regelen dan vroeger."

En dan blijken in Lisse meelevende mensen te wonen, die acties zijn gestart om Angela's behandeling mogelijk te maken. Via www.doneeractie.nl (zoek op Angela Hoes) is haar verhaal te lezen en de tussenstand te bekijken. Zie ook pagina 4