Het Hillegomse straatbeeld verandert nog wel eens.| Foto Tony Whelan (uitsnede)
Het Hillegomse straatbeeld verandert nog wel eens.| Foto Tony Whelan (uitsnede) Foto: tony whelan

Hillegomse huizen: gelukkig hebben we de foto's nog

Bob Dylan zei eens "Er is niets zo stabiel als verandering". Misschien heeft hij weleens een bezoek gebracht aan Hillegom. Want wie na enige jaren afwezigheid ons dorp bezoekt ontdekt nieuwe wijken, heringerichte straten en mist gebouwen van vroeger. Dorpsgenoten zien die veranderingen aan en denken er het hunne van, positief of negatief. Zij delen hun gedachten bijvoorbeeld via Facebook in de groep "Je bent Hillegommer als…".

Zodra een ouder pand in de belangstelling staat van een projectontwikkelaar of een bouw-hek krijgt aangemeten dan worden Hillegommers, nog meer dan gewoonlijk, historie-minnend. Zo'n pand moet toch bewaard blijven, valt er te lezen. Zonde dat zo'n pand verloren gaat. Kan niemand 'er iets leuks mee doen', vraagt men zich af.

Ook Stichting Vrienden van Oud Hillegom volgt met belangstelling de bewegingen rondom oudere panden. Met name onze vrijwilligers van de werkgroep Monumenten nemen de moeite om te zien of er bijvoorbeeld historische elementen zijn in, aan, of op een pand die de moeite van het bewaren waard zijn.

Zo hebben de Vrienden de gevelplaat van de St Paulusschool gered en mooie foto's gemaakt van het fresco in de hal van de school die niet verwijderd kon worden, gevelstenen uit Parkwijk gerestaureerd en ga zo maar door. Soms kunnen die elementen in het clubhuis van de Vrienden, het Maartenshuis, opgeslagen worden en soms is er binnen het dorp een nieuwe bestemming voor te vinden. Dermate grote bouwelementen nemen echter wel veel ruimte in, dus het wordt dringen bij de Vrienden. Gelukkig hebben de Vrienden veel foto's van Hillegom in vroeger tijden, dus de herinnering blijft. Van een aantal prominente villa's van bollenkwekers hebben de Vrienden portretten gemaakt voor de tentoonstelling tijdens het 25-jarig jubileum in 2015. Daarvan is een online boek gratis te bekijken op de Vrienden-website.

Terug naar de bedreigde panden en –straatgezichten. Want 'ergens iets leuks mee doen' kost namelijk een heleboel geld. Geld dat niet op straat ligt. Wie heeft er geld over om iets leuks te doen met villa 'Santwijck' aan de Wilhelminalaan of de groene houten bollenschuur 'De Hartebaan'? En soms zijn er verkeerstechnische argumenten waarvoor een pand moet wijken, zoals bij de hoek Leidsestraat/Olympiaweg (zie foto), want het is daar wel heel erg druk in de spits. En soms zijn bedreigde panden niet monumentaal, dus valt er bij de gemeente ook geen geld te halen voor onderhoud. Zo wordt het torentje van de Raadhuisstraatkerk (Open Hof) bedreigd. Er moet gerepareerd worden en volgens offertes kost dat bijna 9.000 euro. De kerk is geen monument, dus de gemeente kan niets betekenen. En zo rijk is de kerkgemeenschap ook niet, dat dat even snel opgehoest kan worden. Hopelijk komt hier binnenkort een oplossing voor, anders moeten we misschien over dit torentje ook zeggen, "gelukkig hebben we de foto's nog".

De digitale versie van deze column met extra beeldmateriaal is terug te vinden op onze website www.vriendenvanoudhillegom.nl, onder Publicaties > Sporen van vroeger. De digitale boeken van de Vrienden kunnen worden gelezen via Publicaties, Online publicaties.