De bollenschuur bij de woning aan de Stationsweg mag gesloopt worden ten behoeve van een woning. | Foto: AihV
De bollenschuur bij de woning aan de Stationsweg mag gesloopt worden ten behoeve van een woning. | Foto: AihV Foto: Arie in 't Veld

Bollenschuur De Wolf wordt woning

LISSE n Het college van B en W heeft een principeverzoek gekregen voor het realiseren van een woning ter plaatse van een (bollen)schuur op de Stationsweg 1, ook bekend als 'De Wolf'.

Door Arie in 't Veld

B en W stemmen hiermee in en zullen de aanvraag in de Commissie van Ruimte en Infrastructuur aan de orde stellen.

Monument

De huidige woning (Stationsweg 1) en schuur (Stationsweg 3) worden omringd door bollenland, waardoor het perceel in een open landschap ligt en daarmee zeer zichtbaar is. De huidige woning maakt geen deel uit van de aanvraag, maar wordt in de ruimtelijke context wel meegewogen. De woning betreft een gemeentelijk monument.

De vraag concentreert zich op de schuur, waarvan de wens van de

Schuur heeft geen historische waarde

aanvrager is dat deze een woonbestemming krijgt. Het betreft een voormalige bollenschuur, die aan een zijde sterk is aangepast. De bollenschuur heeft geen historische waarde behalve dat hij deel uitmaakt van het ensemble en unieke ligging in het landschap. De aanvraag betreft de sloop- /nieuwbouw van een bollenschuur van 2000m3, waarbij in de nieuwbouwsituatie de latere aanbouwen (500 m3) niet worden teruggebouwd.

Kroonjuweel

Door de situering van het perceel in het kroonjuweel Keukenhof en tevens ligging in een waardevol open bollenteeltgebied wil het college dat de aanvrager in overleg treedt met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Eerdere ervaringen hebben de gemeente geleerd dat het wenselijk is de rijksdienst vroegtijdig bij dit soort ontwikkelingen te betrekken. Een positief standpunt van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is een voorwaarde voor medewerking aan een bestemmingswijziging. Ook dient onderzocht te worden in hoeverre het cultuurhistorisch en landschappelijk wenselijk is de ontsluiting van het perceel te verplaatsen naar de Van Lyndenweg. Dit is een wens van de eigenaar van de omliggende bollengronden.

B en W stemmen in met het verzoek