Brandweerlieden knippen een voertuig open om een slachtoffer te redden, als onderdeel van een grote oefening. | Foto: Annemiek Cornelissen
Brandweerlieden knippen een voertuig open om een slachtoffer te redden, als onderdeel van een grote oefening. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto: Annemiek Cornelissen

Grote brandweeroefening op terrein van Meerlanden

HILLEGOM n De Brandweer Hillegom hield dinsdag 6 juni op het terrein van Meerlanden een grote brandweeroefening. Deze heeft plaatsgevonden in samenwerking met de BHV van Meerlanden, de EHBO-afdeling Hillegom en de Lotus. In totaal deden zeventien brandweermensen aan de oefening mee. Het betrof een uitruk waarbij vele facetten van het brandweerwerk naar voren kwamen: een brand blussen, voertuigen openknippen en slachtoffers redden.

Door Annemiek Cornelissen

Rond de klok van 20.00 uur kwam de melding binnen van het 'ongeval'. Een vrouw was samen met haar man spullen aan het brengen op de gemeentewerf. Ze hadden hun auto geparkeerd voor een container en de man deed zijn achterklep open. Een medewerker van Meerlanden vroeg de vrouw naar haar identiteit en achterin de auto zat een andere man. Op dat moment scheurde een auto met hoge snelheid de hoek om met twee passagiers en deze kwam op zijn kant terecht en schoof tegen de container aan. De man kwam klem te zitten tussen zijn auto en de container, de container vloog in de brand en de medewerker van de gemeente kwam door de klap met zijn been vast te zitten onder de auto. De man op de achterbank raakte bekneld.

Ieder jaar wordt een nieuw scenario bedacht

Als klap op de vuurpijl vloog de container in de brand. Alsof dat nog niet genoeg was schrok de bestuurder van een heftruck die naderde zo erg dat deze tegen het voertuig dat op zijn kant lag aanknalde. De hefvork boorde zich in het voertuig. Even verderop deed zich vervolgens een nieuw drama voor. Een medewerker die stenen aan het stapelen was schrok zo dat de stapel omviel en hij onder de stenen terecht kwam. Na de melding kwamen de hulpdiensten in actie.

Einde oefening

De brand werd geblust, de slachtoffers werden uit de auto geknipt en gestabiliseerd en aan de andere gewonden werd eerste hulp verleend. De Lotusslachtoffers lieten van zich horen en wisten het spel weer fantastisch te spelen. Na een uur werd het sein 'einde oefening' gegeven. Voor de jaarlijkse oefening bij Meerlanden wordt steeds een ander scenario bedacht.