Arie van Erk geflankeerd door (links) Mark Zwart en Niels Schrijver. | Foto: Annemiek Cornelissen
Arie van Erk geflankeerd door (links) Mark Zwart en Niels Schrijver. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto: annemiek cornelissen

Ridders Mark Zwart en Niels Schrijver

n 'Vrolijke noot en boegbeeld binnen korps'

Hillegom n In de brandweerkazerne van de Hillegomse Brandweer werden vrijdag 16 juni door burgemeester Arie van Erk, brandweermensen Mark Zwart en Niels Schrijver onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Beiden hebben afscheid genomen van het Hillegomse Korps en werden onderscheiden vanwege hun verdiensten.

Door Annemiek Cornelissen

Niels Schrijver was 27 jaar in dienst bij de Brandweer Hillegom. Dat deed hij naast zijn werk bij de KLM Cargo.

"In die 27 jaar ben je opgeleid en geschoold tot manschap B. Daarnaast was je altijd zeer actief binnen het duikteam, eerst als duiker, later als duikploegleider.

Ik vind brandweerlieden zeer bewonderswaardig. Ze deinzen niet terug voor levensbedreigende omstandigheden en redden levens.

Je zal ongetwijfeld het nodige hebben meegemaakt in je jaren bij de brandweer", zei de burgemeester tegen Schrijver.

Volgens van Erk werd Schrijver altijd gezien als een vrolijke noot binnen de groep. "Jouw markante persoonlijkheid en je inzet zullen gemist worden op de kazerne."

'Het korps bestaat gelukkig uit nog meer kanjers die dag en nacht paraat staan'

Zwart was 24 jaar lang vrijwilliger bij de Brandweer Hillegom. Van Erk zei tegen hem: "Je hebt een hart voor veiligheid, want in het dagelijks leven ben je multidiciplair procescoördinator bij Brandweer Hollands Midden. In de kazerne was je manschap en na verschillende opleidingen werkte je je op tot bevelvoerder. Daarnaast was je assistent van de duikploeg en chauffeur van de tankautospuit en de duikwagen. Van alle markten thuis!"

Interregionale samenwerking

Ook zat Zwart in werkgroepen voor interregionale samenwerking en P2000-apparatuur." Je nam ook actief deel aan andere activiteiten, zoals het organiseren van open dagen. Je leverde een bijdrage aan de sollicitatiecommissie en je was aanspreekpunt voor het First Responder Team". Volgens van Erk wordt Zwart het boegbeeld voor het korps genoemd. "Samen met Niels Schrijver neem je nu afscheid. Gelukkig bestaat het korps uit nog meer kanjers, die dag en nacht klaar staan om op de wagen te springen."