Trotse brandweerlieden voor de kazerne in Hillegom. | Foto: Annemiek Cornelissen
Trotse brandweerlieden voor de kazerne in Hillegom. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto: annemiek cornelissen

Onderscheidingen en lintjes voor brandweerlieden

HILLEGOm n In de brandweerkazerne van de Hillegomse Brandweer werden vrijdag 16 juni door Ploegchef Roelfke Spilker en Burgemeester Arie van Erk leden van de groep, die de afgelopen twee jaar iets bijzonders gepresteerd hebben of behaald hebben in het zonnetje gezet. Twee brandweermensen kregen daarbij iets heel bijzonders, namelijk Mark Zwart en Niels Schrijver. Zij hebben afscheid van de groep genomen en werden door burgmeester Arie van Erk namens de Koning onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Door Annemiek Cornelissen

Roelfke Spilker begon met de jubilarissen, die daarvoor een onderscheiding en oorkonde kregen. Dat waren Maikel Höcker voor tien dienstjaren, Ron van Lierop en René Graafland voor 12 ½ jaar, Ruben van der Lans voor twintig jaar, Rick Houtzager voor vijfentwintig jaar en Johan Brandsma en Han Spilker voor dertig jaar Ook zijzelf kreeg een onderscheiding voor 12 1 ½ jaar maar dan van Burgemeester Arie van Erk. Sven van Bohemen kreeg het diploma brandweerchauffeur, Geert Büscher het diploma Brandweerchauffeur zwaar en pompbediener, Javier de Graaf het diploma Brandweerduiker, René Graafland het diploma brandweerduiker en een zuurstofcertificaat, Maikel Höcker Brandweerchauffeur zwaar en pompbediener en Frank Korbee en Jeroen Muller het diploma Manschap A. René Galjaard, Johan Brandsma (bijna 30 jaar korpslid) en Han Spilker (bijna 30 jaar korpslid), Kees Stokman, Marco Bax, Jean Maurice Thijssen, Yoni Soeters, Dean Philippo en Jeugdbrandweerlieden Bas Brakel en Bram Schoo werden persoonlijk bedankt en in de bloemetjes gezet.

Terugblik

Roelfke Spilker blikte nog even terug op het laatste jaar. "Momenteel is onze korpssterkte 22 man en hebben we een opstapper, die inmiddels zo is ingeburgerd dat hij eigenlijk gewoon onze 23ste man is. In 2016 zijn we 218 uitgerukt en dat is een enorm aantal.

Wat opvalt is de verscheidenheid, want het betreft lang niet altijd 'gewoon' een brand. Hiervan was ook een groot aantal hulpverlening, vele malen assistentie van de ambulance en nog enkele keren moesten we het water in (zogenaamde duikuitrukken)".