Voorgelezen worden en daarna lekker knutselen, dat kan ook in de zomervakantie bij de bieb. | Foto: pr
Voorgelezen worden en daarna lekker knutselen, dat kan ook in de zomervakantie bij de bieb. | Foto: pr Foto: pr

Voorlezen en knutselen in de bibliotheek

Lisse n Kinderen vanaf 4 jaar kunnen in de zomervakantie op 12 en 19 juli en 9 en 16 augustus om 11.00 uur in de bibliotheek van Lisse komen luisteren naar mooie voorleesverhalen. Na afloop kunnen ze knutselen.

Gedurende het schooljaar kunnen kinderen hiervoor op elke eerste woensdagmiddag van de maand in de bibliotheek terecht. Net als vorig jaar lezen de vrijwilligers ook het grootste gedeelte van de zomer voor. Welke boeken centraal zullen staan is nog een verrassing. Maar de zomer zal in de verhalen zeker een rol spelen. Zoals in 'Taart met zomerkoninkjes' van Peter Feller en Natascha Stenvert over de avonturen die Kolletje en Dirk beleven tijdens de zomer. Ze maken een waterfeest in de tuin, brengen een bezoek aan de kinderboerderij en maken een zomerkoninkjestaart.
Of 'Het grote voorleesboek van zomer, zand en zee' van Selma Noort. Een fijn voorleesboek over Noor en haar broertje Roel, die allerlei avonturen beleven aan zee zoals strandjutten, schelpen verzamelen en zandkastelen bouwen.

Het voorlezen in de bibliotheek is gratis toegankelijk. De bibliotheek is gevestigd aan de Koninginneweg 79A.
Voorlezen is niet alleen leuk en gezellig om te doen, maar ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Het is onder meer heel belangrijk voor de taalontwikkeling. Kinderen leren nieuwe woorden tijdens het voorlezen en ze leren hoe een goede zin is opgebouwd. Door ook te praten met het kind over het boek, wordt het gestimuleerd om actief met taal aan de slag te gaan. De bibliotheek heeft een mooie collectie voorleesboeken in huis voor alle leeftijden, ook voor baby's.


Feit of fictie? Wandel mee door het dorp

Hillegom n Stichting Vrienden van Oud Hillegom heeft voor juli en augustus een aantal interessante zomeravond-activiteiten op het programma staan.

Ook dit jaar wordt de reeds bekende Feit- of fictiewandeling gehouden. Dit jaar vindt deze wandeling eenmaal plaats, op woensdag 12 juli. Wilbert Koops en Veronica Handgraaf hebben weer interessante vragen opgesteld voor deze wandeling door het dorp. Voor velen zal dit niet zo eenvoudig zijn om de twintig echte en niet-waar verhalen uit elkaar te houden over de historie van Hillegom.

Dat maakt het zeker de moeite waard om mee te doen met deze wandeling, die ongeveer 1,5 km beslaat. Na afloop worden de vragen toegelicht door onze specialisten in het Maartenshuis en onder het genot van een kopje koffie of thee kan nog even worden nagepraat. Ook wordt dan bekend gemaakt welke deelnemer de oorkonde voor de hoogste score in ontvangst mag nemen. De start is om circa 19.00 uur bij de Grote Pomp in de Houttuin. Meelopen kost 3 euro per persoon inclusief versnapering.


Foto's van Sonja Slooten in de bieb

Hillegom n In de maanden juli en augustus exposeert Sonja Slooten haar foto's in de bibliotheek aan de Sportlaan 1.

Haar werk is te bekijken tijdens openingsuren en de toegang is gratis. Slooten: "De passie voor fotografie zit bij ons in de familie. Mijn vader was een enthousiast amateur, portretfotografie had zijn voorkeur. Mijn broer, aangestoken door het virus, is uiteindelijk een professioneel fotograaf geworden. Mijn voorkeur gaat uit naar abstract, architectuur en vergane glorie (oude industriële plekken zijn een snoepwinkel voor mij). Het is heel leuk om mijn werk in de bibliotheek te zien hangen. Eerder hingen mijn foto's in de bibliotheek Haarlem Noord."

Meer werk van Slooten op: www.meandmycamera.nl


Lisse tekent voor duurzame energie

LISSE n Binnen Holland Rijnland (een samenwerking van en voor veertien gemeenten in het hart van de Randstad) worden energieafspraken gemaakt met tot doel het energiegebruik terug te dringen.

Zo worden in beginsel nieuwbouwwoningen niet meer aangesloten op aardgas. Vanaf 2050 worden ook gemeentelijke gebouwen niet meer op aardgas verwarmd. De gemeente Lisse is het daarmee eens en gaat de afspraken ondertekenen. Met de ondertekening samen met alle gemeenten uit Holland Rijnland, het Hoogheemraadschap van Rijnland en de Omgevingsdient West Holland willen de gemeenten van het gebruik van fossiele brandstoffen overstappen op hernieuwde duurzame energiebronnen. Van de gemeente Lisse wordt voor de gezamenlijke regionale aanpak een ambtelijke inzet van 5 uur per week gevraagd als netwerkcapaciteit voor afstemming, opdrachtgeverschap en het zijn van aanspreekpunt energie voor partners. Daarnaast is voor 2017 een financiële bijdrage nodig van €11.763 en voor 2018 van €23.200. De inhoud van het Energieakkoord sluit voor 100 procent aan bij de Duurzaamheidsagenda van Lisse.