Veel belangstelling voor imker Meinhard van de Reep en zijn bijen. | Foto: Remco Out
Veel belangstelling voor imker Meinhard van de Reep en zijn bijen. | Foto: Remco Out Foto: remco out

Mooi weer zorgt voor veel bekijks bij de bijen

Hillegom n Nationale imkerdag trok vorig weekend veel bezoekers. Bij de twee imkers die Hillegom rijk is konden de bijen rekenen op flink wat bekijks: veel bezoekers kregen uitgebreid uitleg.

Door Remco Out

Naast de imker in de Heemtuin in Elsbroek is er sinds vorig jaar ook een imker in de Weerlanerpolder. Imker Meinhard van de Reep is hier vorig jaar begonnen en heeft voor de eerste keer zijn imkerij opengesteld voor bezoekers. "Het is al twee dagen erg druk. Het verbaast mij wel, want het is erg mooi weer. Maar er fietsen veel mensen langs die even samen met hun kinderen komen kijken", laat Van de Reep weten.

De imker heeft naast vier kasten in de polder er ook nog een paar in de Haarlemmermeer staan. De honing van deze locaties was ook hier te koop.

De imker legde uit over hoe bijen werken en hoe een bijenvolk in elkaar zit. Ook mochten kinderen hun eigen potje honing vullen om mee naar huis te nemen.

Tijdelijke brug

De meeste ouders stonden versteld van wat de bijen allemaal kunnen en verzorgen. Om zelf de bij een beetje te helpen riep de imker op om meer planten in de tuin te plaatsen. Het was daarom ook mogelijk om voor een klein prijsje plantjes met veel bloemen te kopen.

Bijen in eigen tuin dankzij plantjes met bloemen

Voor de open dag was er een tijdelijke brug over het water gelegd, maar er komt een ophaalbrug. "Dan is het ook mogelijk om langs te komen als ik aan het werk ben. Dat is vaak als het mooi weer is. Ook kan er een afspraak worden gemaakt voor grotere groepen. Zo zijn hier al een keer verjaardagspartijtjes geweest."

Heemtuin

In de Heemtuin werd dit jaar voor de derde keer meegedaan aan de open imkerijdagen. Ook hier was het erg druk. De imker liet weten dat het wel het drukste jaar voor ze is geweest.

Glazen plaat

Voor de bezoekers was het hier mogelijk om door een glazen plaat in een bijenkast te kijken, waarbij de imker uitlegde wat de bijen allemaal doen. De bijenkasten in de Heemtuin zijn vrijwel altijd te bezoeken als de tuin geopend is. De tuin is gevestigd aan de Albert Verweylaan/Couperuswende.