Vrij zeldzaam: de glasvleugelpijlstaartvlinder die Dolly van der Laan op de gevoelige plaat wist vast te leggen.
Vrij zeldzaam: de glasvleugelpijlstaartvlinder die Dolly van der Laan op de gevoelige plaat wist vast te leggen. Foto: Dolly van der Laan

Toevalstreffer wordt foto van de maand

Lisse n Met dit fraaie plaatje van een glasvleugelpijlstaart weet Dolly van der Laan zich de winnaar van de foto van de maand-verkiezing. "En nog een toevalstreffer ook", meldt ze ons.

Dolly was op 28 mei eigenlijk een Vlaamse gaai aan het fotograferen die ze had gespot in haar tuin aan De Blinkerd. En toen kwam ineens deze vlinder voor haar lens. De Vlaamse gaai kon even wachten! Het leverde een mooie close-up op van een nachtvlinder die ook overdag actief is.

Vrij zeldzaam

De glasvleugelpijlstaart is een vrij zeldzame vlinder, die in Nederland vooral voorkomt in de duinen en op zandgrond in het binnenland. Het valt ook direct op: de vleugels van deze vlinder zijn deels doorzichtig, alsof je door glas kijkt. Dat is goed te zien op de foto, waarin het groen van de achtergrond door de vleugel heen komt.

Vlaamse gaai kon even wachten

Dolly dacht eerst van doen te hebben met een kolibrievlinder, die heel regelmatig gespot wordt. Die heeft echter geen doorzichtige vleugels. De kans dat je een glasvleugelpijlstaart op de foto kunt zetten is ook veel kleiner. Met recht een toevalstreffer, dus. Wie geïnteresseerd is in de wat meer technische details: Dolly maakte de foto met een Sony A 300. De instellingen waren 1/500 sec. F8 - 160 mm - iso 200, Tamron-lens 70-300mm.