Afbeelding
Foto: Ruth Eppink

Politiek in Lisse: overzicht van de algemene beschouwingen

Lisse n Met de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in aantocht, is het goed te weten hoe de verschillende partijen in Lisse denken over de Kadernota 2018 met hun algemene beschouwingen. Een overzicht.

Door Arie in 't Veld

CDA: mantelzorgers

Het CDA heeft al diverse malen aandacht gevraagd voor het wegvallen van de financiële bijdrage vanuit Keukenhof. In het meerjarenperspectief wordt ook geen rekening gehouden met deze middelen. "Graag hebben we een gedachtewisseling hoe om te gaan met dit onderwerp." De fractie vindt het prematuur om extra geld uit te geven voor de sport- en beweegnota 2018 - 2021 omdat de nota nog niet is vastgesteld. "Hierbij willen we niets afdoen aan het belang van het bevorderen en stimuleren van sport- en beweegactiviteiten." De fractie is blij met de aandacht die er nu is voor mantelzorgers. "Zij zijn van onschatbare waarde voor diegene die van hun zorg afhankelijk is. Door hun zorg hoeft er minder snel een beroep gedaan te worden op betaalde professionele zorg. Zij verdienen dan ook ondersteuning waar mogelijk om te vermijden dat zij overbelast raken." Het CDA vindt het teleurstellend dat op geen enkele wijze in de kadernota aandacht is voor de Ter Specke sporthal en De Beukenhof. "We hebben het gevoel dat het belang van het dienstencentrum onvoldoende onderkend wordt. In onze ogen vervult De Beukenhof een belangrijke functie voor de ouderen. De huidige locatie sluit aan bij de woonomgeving van een groot deel van de doelgroep."

D66: bewegen

De fractie van D66 vindt dat er in Lisse belangrijke opgaven op het gebied van Zorg en Welzijn nog te weinig verbonden zijn met het domein sport en bewegen. De fractie zegt dat zorg een kanteling moet krijgen naar gezondheid en in dit licht is bewegen/sporten van essentieel belang. "In dit geval kan een tweede Fitplein wellicht de Waterkanten nog mooier maken en is het een manier om de openbare ruimte te gebruiken om het sporten te stimuleren. Het is gebleken dat in Lisse een serieus probleem aan het ontstaan is: overgewicht (Toekomstvisie Lisse). Dan maak je met een Fitplein als overheid ook een statement: ga samen bewegen." Verder zegt de fractie dat het begrotingssaldo dan wel positief mag zijn, er komt ook nog veel op ons af. Het Ter Specke-dossier, de Omgevingswet, de precario, verdere uitgaven op het gebied van zorg, duurzaamheid en economie. "We hebben de mond vol van participatie, burgerbetrokkenheid, kinderraad, seniorenraad, maar we wachten al lang, heel lang, op de uitleg of inwoners zelf kunnen beschikken over budget voor hun wijk. Hier zou D66 Lisse graag mee aan de slag willen, samen met onze inwoners."

Nieuw Lisse: dubbeldorp

De fractie van Nieuw Lisse zegt in de algemene beschouwingen het idee van de gemeente Haarlemmermeer voor dubbeldorpen een mooi idee te vinden. "Namelijk wel bouwen, maar met zo weinig mogelijk voorzieningen aan de overkant van de vaart. Leuk voor onze middenstand, maar waak ervoor dat de rekening voor voorzieningen niet dubbel wordt voor de gemeente Lisse. Hou de mogelijkheid in gedachte om de gemeente Haarlemmermeer een bijdrage te laten leveren aan/in de voorzieningen die voor beide gemeenten van nut zijn." Duurzaamheid staat niet alleen bij een pakket van maatregelen, maar belangrijker nog is de bewustwording onder de inwoners, stelt de fractie. De nieuwe vorm van afval inzamelen levert een grotere stroom van recyclebare materialen op. De grondstoffen die wordt gewonnen uit deze afvalstromen kunnen gebruikt worden om op circulaire wijze nieuwe producten te maken. Om bewustwording bij de bewoners te creëren vraagt Nieuw Lisse zich af of het mogelijk is om bijvoorbeeld een teller op het gemeentehuis te plaatsen waar op te zien is hoeveel biogas het gft afval oplevert.

PvdA/GroenLinks: MareGroep

De fractie van de PvdA/GroenLinks vraagt zich af of er nog toekomst is voor de MareGroep. "De subsidie daalt, het aantal werknemers daalt omdat dit niet meer automatisch wordt aangevuld en de financiële tekorten lopen daardoor op. De Maregroep is bezig een nieuwe toekomstvisie op te stellen waarin een voorstel moet worden opgenomen hoe die tekorten terug te dringen." En komt het bestaansrecht van de groep wel terug in die visie? De fractie gaat ook in op de perikelen rond de precariobelasting op nutsbedrijven. Het wegvallen van deze inkomsten op 1 januari 2022 is een hard gelag. Gelukkig is de tijd hier goed op in te springen. "Er is ruimte in de begroting om deze tegenvaller gedeeltelijk op te vangen. Voor een ander gedeelte moet nog compensatie gezocht worden. Wat in ieder geval wel al gesteld kan worden is dat deze operatie voor onze inwoners budgettair neutraal moet verlopen. Die nutsbedrijven zullen de tarieven die zij de burgers in rekening brengen moeten verlagen als de precariobelasting verleden tijd is."

SGP/CU: winkelcentrum

De fractie SGP/CU pleit in haar algemene beschouwingen over de Kadernota 2018 voor het betaalbaar en aantrekkelijk houden van met name het winkelcentrum. Niet nodeloos stijgende woonlasten en actief tegengaan van winkelleegstand. "De eerste stappen zijn gezet als we kijken naar de enorme upgrade van het Havengebied. Wat ons betreft is dit een goede stap voorwaarts om Lisse aantrekkelijk te maken en te houden. Als het gaat om betaalbaarheid, speelt ook de woningmarkt een rol. Het vinden van een betaalbare woning voor starters of jonge gezinnen is niet gemakkelijk." Over het afvalbeleid: "Wij lopen hierin voorop in de regio! Mooi om dit met alle inwoners van Lisse zo goed op te pakken. En wat houden we weinig restafval over… het heeft onze verwachting overtroffen! Tenslotte is het mooi om te zien dat met het vaststellen van de jaarstukken 2016 het extra benodigde geld voor de groenrenovatie opzij kan worden gezet, iets waar de SGP-ChristenUnie zich al in 2016 hard voor heeft gemaakt."

VVD: infrastructuur

De VVD-fractie constateert dat Lisse vanuit alle richtingen heeft te maken met een beperkte infrastructuur. Over verbeteringen wordt al zeer lang gepraat. "Maar veel verder dan dat zijn wij nog niet gekomen. Gelukkig herkennen wij een actievere houding van het college dan in het verleden. De VVD roept het college op alle mogelijke middelen in te zetten om de infrastructuur door verbeteringen van de oeververbinding(en) met Lisserbroek, een variant voor de Duinpolderweg, verkeersafwikkeling in noordelijke en zuidelijke richting en het openbaar vervoer (HOV) te stimuleren." Volgens de VVD dreigt op de woningmarkt het middensegment in koop en huur tussen wal en schip te vallen, dit mede door de geringe doorstroming. Verder is er behoefte aan goedkope koopwoningen. De VVD roept op meer focus te leggen op bouwontwikkelingen van projectontwikkelaars. Op de keuze van segmenten in woningbouw mag de gemeente volgens de fractie best wat dwingender sturen! Verder vindt de VVD het goed er aandacht is voor de wegvallende jaarlijkse inkomsten van € 2,1 miljoen aan precariobelasting per 2022. "We zullen ernaar streven doorbelasting aan inwoners te voorkomen."