Een van de vele woningen van woningbouwvereniging Stek. | Foto: Arie in 't Veld
Een van de vele woningen van woningbouwvereniging Stek. | Foto: Arie in 't Veld Foto: arie in t veld

Stek draaide afgelopen jaar goed

LISSE n Ieder jaar heeft een eigen karakter. Dit jaar stond voor de sector van woningcorporaties vooral in het teken van de invoering van nieuwe regelgeving die voortkwam uit de nieuwe Woningwet. Deze regelgeving, waarvoor veel draagvlak is op het landelijke politieke niveau, wordt door de corporaties vanuit de dagelijkse praktijk grotendeels als beknottend ervaren. Het doel is niet altijd even helder.

Door Arie in 't Veld

Uit het jaarverslag over 2016 blijkt dat de financie¨le positie van Stek goed is. De maatregelen die in het verleden zijn genomen, gecombineerd met gunstige marktomstandigheden en renteontwikkelingen, zorgden ervoor dat Stek op stevige financie¨le grondvesten staat. En dat ondanks de investeringen die er worden gedaan.

Bestuurder Hans Al zegt in het jaarverslag onder andere dat vorig jaar dat Stek met de nieuwbouw van veertig woningen de beschikbare mogelijkheden zoveel mogelijk wil benutten. Verder is door de huurverhoging per 1 juli (2016) te beperken tot 0,6 procent de huurstijging van de afgelopen jaren is geremd en de betaalbaarheid van de huizen werd bevorderd. Om dit te bereiken verlaagde Stek van ongeveer 1.500 woningen de streefhuur. Ook energiebesparing draagt bij aan de betaalbaarheid door het beperken van de woonlasten. In dat verband is in 2016 gestart met de installatie van zonnepanelen op 235 woningen.

Stek heeft nog altijd een aanzienlijke projectenportefeuille. In 2016 en 2017 waren er verschillende projecten in voorbereiding en uitvoering, waaronder Hart van Hoogkamer, Leembruggen, Michiel de Ruyterstraat, Uitermeer, De Waterkanten en het Havenkwartier. Daarnaast beschikt Stek over een aantal grondposities waar de ontwikkeling van woningen door diverse factoren niet wil vlotten.

Eigenaar van 5.751 woningen

In 2016 was Stek eigenaar van 5.751 woningen, waarvan 10 procent in de vrije sector.

Het aantal toewijzingen van huurwoningen is in 2016 iets omhoog gegaan tot 427 en er werden in 2016 totaal 19 huurappartementen in het woongebied Vossenborgh in Hillegom verkocht. Andere hoogtepunten in het jaarverslag zijn onder andere dat er 213 woningen in aanbouw zijn die in 2017 worden opgeleverd en in de jaren daarna nog eens 353 woningen.

Daling aantal medewerkers

Verder wordt bekend gemaakt dat de inkomsten uit de huuropbrengsten, servicekosten en verkopen 52,7 miljoen euro bedragen, de waarde van het bezit per 31 december 2016 744 miljoen euro bedraagt en het positieve resultaat over het verslagjaar uit komt op 12 miljoen euro.

Tenslotte kan uit het verslag worden opgemaakt dat bij Stek 56,37 (fte) mensen werken, hetgeen een daling met ongeveer 7 fte is ten opzichte van 2015.

Gemeld wordt eveneens dat het Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector voor Stek 1870 huurders hebben benaderd. In dat totaal hebben 658 huurder de enquête ingevuld, ofwel een response van 35,2 procent met als resultaat een rapportcijfer van 7,7 hetgeen iets hoger is dan in 2015.


SPOC steunt goed doel van Van der Sar

hardlopen n Het Super Prestige Oranje Circuit (SPOC), hét hardloopevenement van de Bollenstreek, steunt dit jaar de Edwin van der Sar foundation.

De Edwin van der Sar Foundation realiseert projecten ter ondersteuning van mensen met hersenletsel op het gebied van revalidatie, participatie en preventie. Van elke deelname aan het circuit gaat 2,50 euro naar de foundation. Het Super Prestige Oranje Circuit is een hardloopcircuit van zes wedstrijden in Noordwijk-Binnen, Noordwijkerhout, Hillegom, Voorhout, Sassenheim en Lisse. De afstanden van de wedstrijden liggen tussen de 6,5 en 7,5 km. Het jaarlijks terugkerende evenement wordt georganiseerd door de A.V. De Spartaan in samenwerking met de Oranje- en Harddraverijverenigingen. Het circuit wordt gehouden tijdens de jaarlijkse najaarsfestiviteiten in de Bollenstreek. In tal van leeftijdscategorieën zijn punten te verdienen en prijzen voor de drie hoogst geklasseerden. Ook zijn er dit jaar de klasseringen voor de plaatselijke lopers in elke. Het circuit start 1 september in Noordwijk-Binnen waar Edwin van der Sar zelf het startschot geeft. Inschrijving kan via www.oranejcircuit.nl.


Klaar voor de start!. | Foto: pr