Voor het eerst zijn Hillegom, Teylingen, Noordwijkerhout, Noordwijk en Lisse gezamenlijk economische plannen aan het maken en dat is uniek. | Foto: archief
Voor het eerst zijn Hillegom, Teylingen, Noordwijkerhout, Noordwijk en Lisse gezamenlijk economische plannen aan het maken en dat is uniek. | Foto: archief Foto: Ruth Eppink

Een ongebruikelijk raadsvoorstel

LISSE n In de raadsvergadering voor de vakantie kreeg de gemeenteraad een ongebruikelijk voorstel te behandelen. Martijn Tibboel van de VVD zegt daarover dat de Duin- en Bollenstreek een van de meest aantrekkelijke woonregio's van ons land is, doch veel geld echter buiten de regio wordt verdiend.

Door Arie in 't Veld

"In de landelijke lijstjes van economische prestaties is onze regio inmiddels afgezakt naar nummer 41 van de 46 regio's. En dus moet je je dan afvragen: Hoe gaan we de economische positie versterken met behoud van onze woonaantrekkelijkheid?

Wel, dat hebben we met vijf gemeentes iets meer dan een jaar geleden afgesproken. Dat gaan we doen middels de Economische Agenda Duin- en Bollenstreek. Met elkaar hebben we tien projecten vastgesteld waarvan we de uitgewerkte plannen dit najaar gepresenteerd gaan krijgen. En om die plannen straks aan te sturen, uit te werken, door te ontwikkelen en aan te jagen is een Governance structuur opgezet. En voor deze Governance wordt nu aan die vijf gemeentes gevraagd: doen jullie met z'n allen ook hier aan mee? Dat kost Lisse dan de komende vier jaar 57.000 euro per jaar.

Helaas heeft vervolgens het college van Lisse als enige besloten deze vraag niet aan de gemeenteraad voor te leggen maar te willen wachten en dat is jammer. Voor het eerst zijn Hillegom, Teylingen, Noordwijkerhout, Noordwijk en Lisse gezamenlijk economische plannen aan het maken en dat is uniek. Deze plannen hebben samenwerking en eensgezindheid nodig. We kijken eigenlijk voor het eerst verder dan onze dorpsgrens en op dit moment is het dan ook ongewenst dat de gemeente Lisse een afwachtende houding aanneemt, nu voor het eerst echt geld wordt gevraagd. Hiermee geven we een verkeerd signaal af en dit zou ook remmend kunnen werken.

De VVD vond dat er wat moest gebeuren en voelde zich gesteund door de overige partijen. Zo gebeurde het dat uiteindelijk de voltallige gemeenteraad besloten heeft om zèlf een initiatief raadsvoorstel in te dienen. En zo stelde dus de gemeenteraad aan zichzelf voor om de komende vier jaar jaarlijks 57.000 euro beschikbaar te stellen voor de uitvoering van de Governance van de Economische Agenda Duin- en Bollenstreek. Het resultaat van de beraadslagingen: alle raadsleden stemden voor..."


A United Kingdom bij Filmhuis Lisse

Lisse n Filmhuis Lisse draait dinsdagavond 29 augustus de Britse speelfilm 'A United Kingdom' van regisseur Amma Assante.

De Botswaanse prins Seretse Khama veroorzaakt internationale opschudding in de jaren 40 wanneer hij met een blanke, Londense vrouw trouwt. De film is gebaseerd op waargebeurde feiten. Meer info op: www.filmhuis-lisse.nl.