Wethouder Jeroen Vereheijen verricht de openingshandeling in stijl. | Foto: pr
Wethouder Jeroen Vereheijen verricht de openingshandeling in stijl. | Foto: pr Foto: pr

Boeren, burgers en buitenlui

Hillegom n Open Monumentendag wordt traditioneel geopend met het hijsen van de vlag. In Hillegom waren 7 locaties opengesteld voor bezoek, dankzij de inzet van vele vrijwillige handen.

Dit jaar was de opening bij Open Hof aan de Raadhuisstraat. De vlag werd gehesen in de stijl van het Open Monumentendag-thema van dit jaar, "Boeren, burgers en buitenlui". Wethouder Jeroen Verheijen verrichte de openingshandeling met behulp van een antieke tractor, die was opgesteld in de voortuin van de kerk.

Daarna werden de wethouder en andere bezoekers in de kerk verwelkomd door vrijwilligers van de kerk met een lied dat speciaal voor deze dag werd geschreven.

In het eetcafé werd vervolgens genoten van koffie thee met lekkers.


Vrienden trekken in deel van holkamer

Hillegom n De vrijwilligers van Stichting Vrienden van Oud Hillegom konden zaterdag 9 september voor het eerst een kijkje nemen in het nieuwe onderkomen, Kwekerij Veelzorg aan de Stationsweg.

Daar zullen de Vrienden in de zomer van 2018 hun intrek nemen in het voormalige kantoor en een deel van de hyacinten-holkamer op het erf. Onlangs is gestart met de verbouwing van deze ruimtes en daarom was het leuk om op Open Monumentendag in het kantoor de sfeer te proeven van hoe alles er nu nog uitziet. Na de verbouwing worden de ruimtes casco opgeleverd en kunnen de Vrienden aan de slag om de ruimtes verder af te werken. Vrienden-voorzitter Hans Lommerse en directeur van BOEi Arno Boon tekenden deze dag de samenwerkingsovereenkomst. Boon bracht cadeautjes mee voor de Vrienden, waaronder één van de twee typemachines waarop in het kantoor van Veelzorg werd gewerkt. Deze zal een mooi plaatsje krijgen in het deel van het kantoor waar de Vrienden de sfeer van vroeger zullen terugbrengen met een deel van het voormalige meubilair dat nu opgeslagen is. "Overal waar in Hillegom opslagruimte is, hebben de Vrienden wel iets ondergebracht", grapte Hans Lommerse. "Dat willen we bij elkaar brengen zodra we thuiskomen in Veelzorg. Want als bollenkind voelt dat wel zo bij het binnenstappen in dit kantoor." Veel vrijwilligers beaamden dat nostalgische gevoel, want bijna allemaal hebben zij in hun jeugd zakcentjes verdiend met vakantiewerk op Veelzorg.