Karel en Nelly Turenhout genoten van het bezoek dat burgemeester Spruit hen vrijdag bracht. | Foto: Ruth Eppink
Karel en Nelly Turenhout genoten van het bezoek dat burgemeester Spruit hen vrijdag bracht. | Foto: Ruth Eppink Foto: Ruth Eppink

'Iedereen in Lisse was vrij op onze bruiloftsdag'

Lisse n De harddraverij is onlosmakelijk verbonden met de trouwdag van Karel en Nelly Turenhout. Het paar trouwde op 26 september 1957 weliswaar in Hillegom waar de bruid vandaan kwam, maar in Lisse, de thuishaven van Karel, was die dag de harddraverij. "Daarom waren er ook zoveel collega's op onze bruiloft, want iedereen was die dag vrij."

Door Ruth Eppink

Bruid Nelly (83) lacht bij het ophalen van deze herinnering. Burgemeester Spruit die het echtpaar bezoekt, noemde net daarvoor het feit dat de feestweek weer ten einde is. "Wij gingen zelf nooit naar de harddraverij", zegt Karel (86), "we hebben daar niks mee." Zijn vrouw geeft aan dat ze met hun drie zonen vroeger natuurlijk wel de kermis bezochten.

Het stel leerde elkaar kennen bij Tissing Woninginrichting waar beiden werkten. Na het huwelijk stopte Nelly daarmee, want zo hoorde dat toen nog. "Ik denk wel eens: kinderen gaan tegenwoordig naar de crèche. Je mist dan als moeder toch wel veel mooie momenten van je kroost. Maar als ik de keuze had gehad, was ik misschien ook wel blijven werken. Ik had leuk werk, ik werd er niet moe van en het bracht geld in het laatje."

Ze betrokken een woning in de Beatrixstraat en verhuisden jaren later naar de Beethovenstraat in de Poelpolder. En sinds zestien jaar wonen ze aan de Irenestraat, waar ze zich nog goed kunnen redden.

Echtgenoot Karel is altijd in de woninginrichting gebleven, eerst nog in Lisse en later in Noordwijk. Dat werk had zo z'n voordelen. "We hadden elke zeven jaar weer andere meubels. Zo ging dat." Nelly ging overigens ook weer aan de slag toen de kinderen wat groter waren, dit keer in de huishouding. Het echtpaar zag de zonen uitvliegen en ook in die gezinnen heeft uitbreiding plaatsgevonden. "We hebben zeven kleinkinderen en een achterkleinkind, een jongetje", zegt Nelly verheugd. "Achterkleinkind nummer twee is op komst en ook dat wordt weer een jongetje. Ja, dat weten ze al. Zo blijft de naam Turenhout wel voortbestaan."

Toen de kinderen nog jong waren, werd er in de vakanties veel gekampeerd. De familie Turenhout begon met een kleine tent en door de jaren heen werd het steeds comfortabeler, want de caravan deed zijn intrede in het gezin. Pas drie jaar geleden besloten Karel en Nelly hun stacaravan te verkopen. "Je merkt toch dat je een dagje ouder wordt, het ging allemaal niet meer zo lekker." Het was precies op tijd. Niet lang daarna brak Karel zijn heup. Sindsdien loopt hij moeilijk en is hij veel aan huis gekluisterd. Nelly verzorgt hem zoveel mogelijk zelf en krijgt hulp van de kinderen en de thuiszorg. Zelf ontkwam ze ook niet aan een heupoperatie. Karel kwam toen tijdelijk in Berkhout terecht. Het was allemaal goed geregeld, maar Karel vond het niks. "Ik wilde gewoon lekker thuis zijn." Nelly vertelt dat hij daar altijd maar boven op zijn kamer zat, omdat hij geen zin had om beneden 'bij die oude wijfies te zitten'. "Je bent zelf een oud wijf", zegt Karel lach.

Tegenwoordig gaat hij twee dagen naar de opvang, zodat Nelly haar handen ook een beetje vrij heeft. Voor hemzelf betekent het dat hij weer wat meer onder de mensen komt. Aanvankelijk zag er wel tegenop, maar hij ontdekte er allemaal oude bekenden. Pas geleden heeft hij nog een tocht op de rolstoelfiets van Berkhout gemaakt met een vriend die hij kende van filmclub Amfi. "Ik heb weer eens wat van Lisse gezien. Dat was erg fijn", zegt Karel.

Het feest dat ze gaven vanwege hun 60e huwelijksdag was op de plek waar het destijds ook werd gevierd: Flora in Hillegom.