Viking Cehere (links) tegen Cattiva Byd in de finale van de kortebaan in Lisse. | Foto: pr
Viking Cehere (links) tegen Cattiva Byd in de finale van de kortebaan in Lisse. | Foto: pr Foto: pr

Spannende strijd op kortebaan

Lisse n Viking Cehere en Wim van der Mespel hebben donderdag de kortebaan van Lisse gewonnen. De ruin zegevierde na een spectaculaire finale, die pas op de streep werd beslist, tegen de huizenhoge favoriet Cattiva Byd (John Dekker).

Columbine Lep en Ruud Pools eindigden als derde voor de verrassende Donder Frejo met Rob de Vlieger.
Alles leek er op dat Cattiva Byd de kortebaan van Lisse zou gaan winnen. De merrie van Jan Demmink had voorafgaand aan de koers al enorm veel snelheid laten zien en bewees ook op de Heereweg dat er geen paard sneller is dan zij. De eerste finalerit ging dan ook gemakkelijk naar Cattiva Byd. Toch ging het nog mis. De troef van John Dekker leek er ineens geen zin meer in te hebben en ging in de tweede rit galopperend van start. De allesbeslissende kamprit was een rit waar nog lang over nagepraat zal worden. Cattiva Byd miste de start volledig, nam de startpaal mee en moest met een krom wiel verder. Viking Cehere, die vijf meter voorgift in het startvak had, was ondertussen al gevlogen. Cattiva Byd bewees in deze rit echter nog maar eens hoe snel ze is. Ze kwam met elke stap dichterbij en kwam precies op de finish langszij. De finishlichten gaven echter aan dat Viking Cehere net op tijd binnen was.
Het was de eerste overwinning van Viking Cehere, die eerder dit seizoen als vierde was geƫindigd in Voorschoten. Omdat de troef van Stal Aventura daarna geen resultaat meer wist te behalen, mocht hij met een startontheffing deelnemen.
In Lisse versloeg hij samen met pikeur Van der Mespel tot de finale Next Wind, Blackpearl Trans R, Evison en Columbine Lep. Steeds ging hij uiterst scherp van start waarna zijn tegenstanders hem niet meer konden achterhalen.

Strijd om brons

Ook de strijd om het brons was spannend. Donder Frejo was de verrassing van de middag door onder meer Nederlands Kampioen Dutch Buitenzorg en Jagger Broline te verslaan. Na kansloos te zijn verslagen door Cattiva Byd in de halve finale, leek hij in de strijd om het brons wel het beste gegeven te hebben. Toch wist hij nog een rit te winnen. Columbine Lep trok uiteindelijk in de kamprit aan het langste eind.