Visitekaartje van de streek: Bloemencorso

Lisse n "De mooiste file, het gezicht van de lente, echt een feest". Dat waren enkele kwalificaties van de burgemeesters van Lisse, Hillegom, Teylingen, Noordwijk en Noordwijkerhout tijdens een bijeenkomst in de raadszaal van het gemeentehuis in Lisse.

Door Jos Draijer

De bedoeling was om instanties als de politie, brandweer, Arriva, Rijkswaterstaat, maar ook de Bloemencorso-organisatie en de vele vrijwilligers te bedanken voor hun enorme inzet voor en tijdens het Bloemencorso. Ze verdienen het om in het zonnetje gezet te worden, aldus burgemeester Lies Spruit van Lisse. Maar er was ook ruimte voor een blik in de toekomst van het jaarlijkse Bloemencorsofeest. Corso-voorzitter Leo van der Zon schetste kort de ontwikkeling van het Bloemencorso, dat jaarlijks rond de 1 miljoen bezoekers trekt, maar keek vooral naar de toekomst.

Meerjarenplan moet effectiviteit van corso-organisatie waarborgen

Bereikbaarheid, parkeren, veiligheidsmaatregelen, de jaarlijkse financiering van het evenement, maar ook de behoefte aan een (digitale) mondiale uitstraling van het evenement, stellen hoge eisen aan de organisatie. Er wordt dan ook een meerjarenplan opgesteld om de continuïteit en effectiviteit van de organisatie zoveel mogelijk te kunnen waarborgen. In dat meerjarenplan zal meer aandacht zijn voor livestreaming van het evenement en andere digitale toepassingen, zoals bezoekersinformatie over het traject, betere bereikbaarheid, mogelijkheden voor parkeren, beveiliging, en zelfs het meejureren van de wagens door het publiek. Er wordt bovendien gedacht aan een digitaal lespakket voor scholen. Er is een team van jonge ICT'ers gevormd dat de plannen verder uitwerkt.

Ambitie

Een bijeenkomst vol dankbaarheid, enthousiasme en ambitie voor de toekomst, kort en krachtig afgesloten door burgemeester Lies Spruit met: "Op naar Global Corso 4.0."