Lezing door Mgr. Dr. Hans van den Hend

Hillegom n De Hillegomse Bronnen houdt op woensdag 25 oktober om 20.0 uur in de Hoeksteen aan het Karel Doormanplein 2 een lezing van Mgr. Dr. Hans van den Hende (1964). Van den Hende is Rooms-katholiek bisschop van Rotterdam en Bisschop-referent voor de oecumene van de RK Nederlande Kerkprovincie.

Van den Hende groeide op in Groningen. Na zijn studie theologie en filosofie aan de Katholieke Theologische Universiteit in Utrecht en zijn priesterwijding in 1991 studeerde hij Canoniek Recht aan de Pauselijke Universiteit Gregoriana in Rome. Hij promoveerde op de taak en de rol van de bisschoppen-conferenties sinds het Tweede Vaticaans Concilie (1961-1965). Hij was pastoor in verschillende parochies in het bisdom Groningen en werd in 2000 Vicaris-generaal van de toenmalige bisschop van Groningen-Leeuwarden, mgr. Eijk. In 2006 werd hij in Breda bisschop gewijd met recht opvolging. Een jaar later volgde hij Mgr. Muskens op als bisschop van Breda. Sinds 2011 is hij bisschop van het bisdom Rotterdam. Het thema van de lezing is Vijftig jaar Oecumenische dialoog in het licht van het Tweede Vaticaans Concilie. Deelname kost 3 euro inclusief en kop koffie of thee. Opgeven kan bij Philip de Wolf, 0252-518609, Dolf Weijers, 0252-521659 of Yvonne Elzenga, 0252-516451.


Gemeente wil Beukenhof (deels) afstoten

LISSE n In de toekomst zal de ruimte die De Beukenhof nu aan allerlei activiteiten biedt een stuk minder worden. En zo zal er nog meer aan de orde zijn op het gebied van de accommodaties die Lisse te veel geld kosten.

Door Arie in 't Veld

Het herziene accommodatiebeleid begint duidelijk vorm te krijgen. Dat beleid gaat uit van functies, doelgroepen en activiteiten. Het betekent dat stenen, oppervlakten en locaties niet langer leidend zijn. In de voortgangsrapportage oktober 2017 worden conclusies en aanbevelingen gedaan die consequenties hebben voor de verdere acties en projecten zoals de taxatierapporten van de sociaal-culturele accommodaties te betrekken bij de afweging om een sociaal-culturele accommodatie te verkopen. Verder te onderzoeken of De Engelenburcht op korte termijn (2018) verkocht kan worden en De Greef in eigendom te houden en op de langere termijn de bezetting te optimaliseren waar mogelijk. Ook te onderzoeken of de grond waarop De Beukenhof staat te verkopen aan stichting Bejaardenhuisvesting Eikenhorst, maar wel de intentie uit te spreken met stichting Bejaardenhuisvesting Eikenhorst om nadere afspraken te maken betreffende het realiseren van een algemene ontmoetingsruimte van circa 150 tot 200 vierkante meter. Ook wordt uitgegaan van 't Poelhuys in eigendom houden en nadere afspraken te maken over de consumptieprijzen, daarnaast om te onderzoeken of er geïnteresseerden zijn om Floralis of een deel van Floralis (horecagedeelte) te kopen.

En verder het bibliotheekgebouw te behouden en concrete afspraken te maken met de bibliotheek om de bezetting te verhogen en het beheer van het gebouw Bondstraat (Welkom) over te dragen aan een uitvoeringsorganisatie en na 5 jaar het gebouw te verkopen. Tenslotte de mogelijkheden te onderzoeken om tot een samenwerking/fusie te komen tussen Sportfondsen Lisse en stichting BESCAL.

Zelfbeheer van de sociaal-culturele accommodaties wordt overigens niet als wenselijk beschouwd, behoudens maatwerk op kleine schaal, meldt de gemeente.