Arie Dwarswaard, Paulien Veldhuyzen van Zanten en jonkheer Six. | Foto: Remco Out
Arie Dwarswaard, Paulien Veldhuyzen van Zanten en jonkheer Six. | Foto: Remco Out Foto: remco out

'Van vader op zoon': 5 generaties Veldhuyzen van Zanten

Hillegom n Vijf generaties heeft de familie Veldhuyzen van Zanten op dezelfde locatie haar onderneming gehad: Kwekerij Veelzorg. Nu de onderneming op de plek langs de Stationsweg gestopt is, is het tijd voor een boek over deze bekende Hillegomse familie.

Door Remco Out

Zaterdag 7 oktober hadden familie, vrienden en collega's uit het vak zich verzameld in Hotel Flora voor de overhandiging van het boek 'Van vader op zoon'. Ook jonkheer Six was gekomen om als eerste het boek in ontvangst te nemen van Paulien Veldhuyzen van Zanten. Haar man Arent was de laatste generatie die op de plek langs de Stationsweg actief was in de bloembollensector.

Jonkheer Six was met een duidelijke reden de persoon die als eerste het boek in ontvangst mocht nemen. Van zijn voorvader Six IV heeft Rutgerd Veldhuyzen van Zanten in 1822 bijna zeven hectare in De zanderij in Hillegom gekocht. Hiermee startte het verhaal en het boek over de familie Veldhuyzen van Zanten.

De aankoopakte is het oudste document dat schrijver Arie Dwarswaard heeft kunnen vinden in het archief van de familie. Op verzoek van de familie is Dwarswaard op onderzoek gegaan in de goed bijgehouden archieven om uiteindelijk dit boek te kunnen schrijven. Veel heeft Dwarswaard aan de archieven gehad: "In juni 2015 begon ik met schrijven. Het bijzondere aan dit project was, dat er een groot bedrijfsarchief aanwezig is: tientallen meters planken met in- en verkoopboeken en ander archiefmateriaal zijn bewaard gebleven. Dit is een zeer waardevolle bron om mee aan de slag te gaan. Bovendien komt niet alleen de bollenteelt, maar ook de maatschappelijke betrokkenheid van de familie naar voren in dit project. Dat vind ik heel mooi."

Paulien Veldhuyzen van Zanten is ook erg tevreden over het eind resultaat: "Ik ben trots op de familie waar ik deel van uitmaak en ook dat Arie Dwarswaard voor ons dit boek wilde schrijven. Uit het archief zijn ook dingen naar boven gekomen die we nog niet wisten. Het is mooi dat nog helemaal beschreven staat wat voor weer het op 23 mei 1900 was en of 'het volk' in de tuin kon werken."

Het boek is te koop bij Grimbergen in Lisse en bij de Readshop in Hillegom. Auteur Arie Dwarswaard geeft over twee weken bij Grimbergen een lezing over het boek.

Dinsdag 21 november staat een lezing gepland bij de Vrienden van Oud Hillegom.