Hanshan Roebers exposeert

Hillegom n Monumentaal ontwerper Hanshan Roebers is geen onbekende in Hillegom. In 2012 verrees er in de destijds nieuwe woonwijk De Vossepolder een kunstwerk van zijn hand; De Waterwolf. Een gemaalhuisje dat, onderhevig aan de speling der elementen, opgaat in de omgeving. Naast dit grote werk maakt Roebers ook objecten en schilderijen, deze stelt hij van 4 november tot 16 december tentoon bij Kunstuitleen Bollenstreek aan de Satellietbaan 14C. Zaterdag 4 november is de kunstenaar vanaf 14.00 uur aanwezig om kennis te maken met geïnteresseerden.

Roebers (1941) woont en werkt in Koudum, Friesland. Wat voorheen een school was, is nu zijn werk en woonruimte. In zijn werk staat architectuur voorop. De monumentaal ontwerper heeft een indrukwekkende lijst van bouwwerken op zijn naam staan. Het werk dat de kunstenaar toont bij Kunstuitleen Bollenstreek is gebaseerd op een bijzondere reis die Roebers zes jaar geleden maakte naar Japan. Hij bezocht het land om de klassieke Japanse Houtarchitectuur te bewonderen maar raakte daarnaast onder de indruk van de cong: een langwerpig object gemaakt van jade dat vaak gevonden werd in graven zowel in China als Japan. Eenmaal terug in zijn atelier werkte zijn reiservaring door in zijn werk. Aan de wanden worden bijpassende schilderijen geëxposeerd.

'Wat mij zo aantrekt in het Japanse, is "de doorgang". Denk aan muziek. Iemand bespeeld een instrument. Een ander doet dit ook maar speelt "meer", niet beter maar er is iets dat je gewaar wordt, waardoor je in de ontroering schiet. Je bent ineens deel ergens van…' De opening van de expositie, zaterdag 4 november om 14.00 uur, is tevens de aftrap voor de Nationale Kunstweek. Roebers werkt op het moment aan een groot kunstwerk voor de gemeente Lisse.