Nieuwe Hangkouserieën

Hillegom n Het donateurstijdschrift Hangkouserieën van Stichting Vrienden van Oud Hillegom komt 17 oktober uit. Het derde nummer van 2017 telt wederom 32 pagina's en het stichtingsbestuur heeft besloten dat de vier extra pagina's blijvend deel uit gaan maken van het tijdschrift.

Dit nummer bevat vier historische artikelen, waaronder het slot van de tweedelige serie Sonnevanck, een kast van een huis! van Wilbert Koops. Alphons Maas doet uit de doeken hoe het zit met geboorteaangiftes in vroeger tijden in het artikel Met naam en toenaam. En Jan Zeilemaker brengt twee artikelen over berichtgeving in de vorige eeuw die nostalgische gevoelens doen rijzen. Daarnaast is er veel VriendenNieuws te melden; activiteiten van de organisatie die draait op de inzet van zo'n 50 vrijwilligers. Zo werd de samenwerkingsovereenkomst getekend tussen de Vrienden en BOEi, en maakten veel vrijwilligers kennis met hun toekomstige onderkomen, Kwekerij Veelzorg. Maar voordat het tot verhuizen komt, zijn nog veel helpende handen nodig; een oproep daartoe staat ook in Hangkouserieën. Vanaf 18 oktober gaan de bezorgers van Hangkouserieën bij de donateurs in Hillegom langs om dit tijdschrift te brengen. Donateurs buiten Hillegom ontvangen het blad per post. Het is ook te koop bij The Readshop. Meer info: www.vriendenvanoudhillegom.nl.


PostNL verwijdert elf brievenbussen in Lisse

Lisse n PostNL past de komende tijd in Lisse het netwerk van brievenbussen aan. Elf brievenbussen verdwijnen, dertien blijven er behouden. Reden voor de aanpassing is dat er steeds minder post verstuurd wordt.

Lokale vertegenwoordigers van belangenorganisaties zoals ANBO, Unie KBO, PCOBm I(e)derin en LvKK hebben de mogelijkheid gekregen om advies uit te brengen op de plannen in de gemeente. Gezamenlijk is gekeken of brievenbussen voor iedereen bereikbaar blijven. In heel Zuid-Holland gaat PostNL vanaf 20 november aan de slag om de wijzigingen door te voeren. Als een brievenbus vervalt, wordt dit minimaal drie weken van tevoren op de betreffende brievenbus zelf aangegeven. Bewoners ontvangen op het huisadres een brief met informatie over de veranderingen. Informatie is ook te vinden op postnl.nl/brievenbus. De dertien overblijvende brievenbussen in Lisse zijn te vinden in de volgende straten: Stationsweg, Delfweg, Heereweg 2x (o.a. bij gemeentehuis) Berkhoutlaan, Grachtweg, Laan van Rijckevorsel, Vennestraat, Rooversbroekdijk, Nassaustraat, Grevelingstraat, Vivaldistraat en Meer en Duin.


Prentbriefkaartdag in De Zwarte Tulp

Lisse n Liefhebbers van prentbriefkaarten kunnen zaterdag 11 november van 13.00 tot 16.00 uur hun hart ophalen tijdens de Historische Prentbriefkaartdag in Museum De Zwarte Tulp.

De Bollenstreek werd vanaf de jaren 80 van de negentiende eeuw een geliefde toeristische attractie. Het versturen van prentbriefkaarten vanuit de streek werd vanaf 1900 gebruikelijk. Ze werden in vele tientallen geproduceerd. De prentbriefkaarten geven een mooi nostalgisch beeld van de Bollenstreek in het begin van de 20e eeuw. Het event wordt georganiseerd in samenwerking met de Vereniging Prentbriefkaart Kring 'De Bollenstreek'. Die middag is er een presentatie van historische kaarten met bollenvelden te zien. Bezoekers kunnen ook kaarten laten taxeren, ruilen en (ver)kopen. Entree gratis.