De leerlingen voelen zich meer betrokken en zijn blij met de inspraak die ze krijgen. | Foto: Diana Maas
De leerlingen voelen zich meer betrokken en zijn blij met de inspraak die ze krijgen. | Foto: Diana Maas Foto: diana maas

Leerlingen Fio openen tijdelijke pop-up store: infocentrum omgevingsvisie 2030

Hillegom n Het was geen doorsnee opening - er viel immers geen lintje door te knippen - en dus bijzonder: temeer omdat alle leerlingen van 2 havo van het Fioretti College waren vertegenwoordigd. Ook burgemeester Arie van Erk en wethouders Annechien Snuif, Jeroen Verheijen en Fred van Trigt waren bij de opening van de pop-up store in de Hoofdstraat.

Door Diana Maas

Eerder dit jaar presenteerden de leerlingen van 2 havo in de raadzaal hun toekomstvisie voor de gemeente Hillegom. Nu was het aan de burgemeester en wethouders om te laten zien wat er met hun input én die van de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties gedaan is. Een voorstel van twee leerlingen was bijvoorbeeld: meer veilige speelplekken voor kinderen. De leerlingen vonden het nog lastig om zo'n voorstel uit te werken, maar waren wel blij met de kans om op deze manier enige inspraak te hebben. "Op deze manier voel je je toch meer betrokken". En dat is nu net het speerpunt: samen!

"In het kader van duurzaamheid", zo liet wethouder Verheijen in zijn openingsspeech weten, "hoop ik dat er na 13 november bijvoorbeeld een pepernotenboer of een kerstwinkel gebruik gaat maken van deze pop-up store." Het geroezemoes verklapte dat de leerlingen de pepernotenboer een heel goede optie vonden.

"Er ligt nu een proefexemplaar van de Omgevingsvisie Hillegom 2030 klaar en iedereen die dit heeft gelezen mag hierop een reactie geven. In januari 2018 gaat dan alles naar de gemeenteraad, dus houdt een gaatje in je agenda vrij."

Normaliter wordt een opening gedaan door één enkel persoon. Verheijen: "Ik hoef het niet alleen te doen, ik heb jullie, een hele klas! Lopen jullie mee langs de voorstelborden? Dan is daarmee meteen de officiële opening verricht!" Na de ronde was het tijd voor taart en leerling Twan van Gerven was door Verheijen uitgekozen om de eerste punt uit te delen. Tijdens het persgesprek in informele sfeer lieten de aanwezige wethouders weten hoe zij, ieder met hun eigen portefeuille, betrokken zijn bij dit project.

'Bankje met oplader voor je telefoon'

Duurzaamheid blijkt de gemeenschappelijke factor en staat standaard op elke agenda. Verheijen haalde aan dat hij door de leerlingen met andere ogen naar het hele proces is gaan kijken. "Een bankje in het park is voor de jeugd wellicht alleen nog interessant als er in de leuning bijvoorbeeld een oplaadpunt is voor een mobiele telefoon. En als we de ambitie hebben om tenminste 80 procent eigen stroom op te wekken, moet wel gekeken worden hóe. Zonnepanelen alleen zijn niet voldoende. De omgevingsvisie geeft hier wel aanknopingspunten voor." (Lees het hele artikel op: www.dehillegommer.nl)

Snuif benadrukt de sociale kant van de Omgevingsvisie, de sociale duurzaamheid. "Dit gaat over hoe mensen zich thuis voelen in Hillegom. Zoals bijvoorbeeld het prettig te vinden om naar buiten te gaan, elkaar te ontmoeten.

Uiteindelijk wordt de Omgevingsvisie één groot geheel, over meerdere portefeuilles heen. Op ambtelijk niveau wordt dat voor ons heel anders werken."

Van Trigt merkt op dat de Omgevingsvisie ook gaat over sportplekken in het dorp. Het is gekoppeld aan bewegen in de buitenruimte en heeft dus raakvlakken met de portefeuille van wethouder Snuif. De Burgermeester benadrukte dat het in Hillegom niet zo is dat alleen de overheid verzint. "Juist niet", zei hij. "We staan open voor allerlei initiatieven en laat een ieder zich absoluut uitgenodigd voelen hierbij mee te denken."

Van Trigt meldt nog een mooi opkomend initiatief: "Eind 2018, begin 2019 komt er in Hillegom een nieuwe school. Een duurzame school lijkt ons een mooie gedachte! Hopelijk worden alle Hillegommers nu enthousiast en komen meebeslissen."'

De Omgevingsvisie Hillegom 2030 ligt van 3 oktober tot en met 13 november 2017 voor iedereen ter inzage op het gemeentehuis.