Jacoba van Beieren riep de huidige Bollenstreek-bewoners op goed te zorgen voor haar voormalig jachtgebied. | Foto: Rob van Dijck
Jacoba van Beieren riep de huidige Bollenstreek-bewoners op goed te zorgen voor haar voormalig jachtgebied. | Foto: Rob van Dijck Foto: Rob van Dijck

CHG roept op tot meer samenwerking

LISSE n Het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG) vierde op 13 oktober het 20-jarig bestaan. Het CHG greep het jubileum aan om de gemeenten op te roepen tot meer samenwerking bij het beschermen van het unieke landschap en erfgoed van de regio.

Het jubileum werd gevierd in Museum De Zwarte Tulp. Daar waren niet alleen allerlei organisaties op het gebied van erfgoed en landschap aanwezig, maar ook vertegenwoordigers van de gemeenten en archieven kwamen het jubilerende genootschap feliciteren. Oud-voorzitter en oprichter Joop Zwetsloot blikte terug op de beginjaren van het genootschap. Hij eerde streekhistoricus Fons Hulkenberg, die als eerste baanbrekend werk verrichtte voor de geschiedschrijving in de Bollenstreek en de restauratie van Dever. Hij sprak ook lovend over Jan Beenakker, die als eerste opkwam voor het cultuurlandschap. Samen met hem richtte Zwetsloot in 1997 het CHG op.

Burgemeester Lies Spruit van Lisse prees het CHG namens de gemeenten in de regio voor alle inspanningen voor behoud en herbestemming van bollenerfgoed, de totstandkoming van de cultuurhistorische atlas van de Duin- en Bollenstreek en advisering over ruimtelijke ontwikkelingen. "U houdt ons scherp en dat doet ook wel eens au bij de gemeente, maar ga er vooral mee door. Het erfgoed verdient een plek in alle omgevingsvisies. Daar ligt een belangrijke toekomstige rol voor uw genootschap en de aangesloten organisaties."

Daarna sprak CHG-voorzitter Alfred Pop, die aankondigde dat het genootschap nog meer een verbindende rol wil gaan vervullen tussen de erfgoedorganisaties en de overheid.


Mieke Stemerdink naar De Gewoonste Zaak

Lisse n Uitgenodigd! laat bekende Nederlandse artiesten zien op een andere manier dan je zou verwachten. In een intieme setting op het podium van De Gewoonste Zaak, omringd door muzikale vrienden. Dit maal hebben Luc de Bruin en Rene Gervais muzikale diva Mieke Stemerdink uitgenodigd om op zondag 22 oktober te laten horen wat ze in huis heeft.

Natuurlijk kennen we Mieke als de extravagante leading lady van De Gigantjes. In 1999 begon de zangeres een bijzondere solocarrière. Vanuit het rock-'n-rollrepertoire uit de jaren 40 en 50 start ze met een bigband Miekes Giga's New Swing Show. Daarnaast treedt 'La Giga' regelmatig op met haar eigen smartlappenband, waarmee Hollands klassiekers met een vette knipoog worden vertolkt. De muzikale duizendpoot is niets te gek of te gewaagd. Tante Leen meets Billie Holiday: Mieke maakt naam als frontvrouw met heerlijke 'Jordaanblues' en toert langs de theaters met haar album Oh Liefde. Ze is het gezicht van Duits repertoire in Mieke und 3 Manner im Schnee, maakt deel uit van Girls Wanna Have Fun en 'doet' Amy Winehouse in een tribute die er niet om liegt. Wat staat ons te wachten? Eigenlijk geen idee en dat maakt het juist zo leuk. De suikerspin is gebleven net als de fenomenale stem en het imponerende voorkomen. Stemerdink staat op het podium met totale overgave. Het wordt een feestje… Voel je vooral uitgenodigd! De Gewoonste Zaak is op zondag open om 16.00 uur. Het optreden is gratis.