Huisarts dr. Jos Mulders. | Foto: pr
Huisarts dr. Jos Mulders. | Foto: pr Foto: cs

Welzijn-Op-Recept als alternatief?

hillegom n Mensen komen soms met vragen bij de huisarts, waarvoor medicatie niet het beste medicijn is. Via Welzijn-Op-Recept (WOR) kan de huisarts doorverwijzen naar Welzijnsactiviteiten.

Het project WOR van Welzijnskompas biedt mensen de mogelijkheid activiteiten te vinden die goed bij iemand passen, mensen komen daardoor beter in hun vel te zetten, waardoor hun leefwereld verbreed. Huisarts Jos Mulders uit Hillegom is een van de huisartsen met wie Welzijnskompas nauw samenwerkt met dit project. In een interview licht hij toe waarom WOR zo belangrijk kan zijn. Eerst even voorstellen: "Ik ben Jos Mulders, sinds 1980, ofwel al 37 jaar huisarts. Momenteel 24 uur per week werkzaam bij Huisartsenpraktijk Hillegom-Zuid. Daarnaast doe ik nog graag huisbezoeken en volg waar nodig lezingen".

Wat is WOR precies

WOR is een aanbod van WelzijnsKompas, ondersteund vanuit de gemeente. Tegelijkertijd een handreiking naar professionals in de zorg, fysiotherapeuten en andere hulpverleners. Momenteel vindt met name vanuit de Huisartsenpraktijken aansluiting plaats via WOR naar het sociaal domein waardoor gemeente en hulpverlening samen invulling kunnen geven aan het gezondheidsbeleid.

Hoe bent u erbij betrokken geraakt

Vanuit WelzijnsKompas werd dit project geïnitieerd/voorgesteld. Door steeds meer succesvolle doorverwijzingen van cliënten naar WOR raakte ik steeds meer betrokken en enthousiast.

Wat vindt u belangrijk en wat zijn voor u belangrijke resultaten van WOR

Het is met name een communicatie-tool om mensen weer aan te sporen om sociale activiteiten op te pakken in welke vorm dan ook. Het kan ingezet worden bij vroeg-signalering, als prikkel waardoor mensen zien dat hulp bestaat en in beweging komen. Belangrijke resultaten zijn, dat met tussenkomst van WelzijnsKompas mensen heel tevreden zijn over de aangeboden handreiking, door mensen op deze manier aandacht te geven zodat ze het gevoel krijgen dat ze "er weer toe doen".

Wat zou u aan anderen over WOR mee willen geven

Het biedt legio kansen, activeert en zorgt voor de logistiek om iets in de maatschappij te doen. En als mensen zich hierdoor een beetje aangespoord voelen, bespreek het verder met uw huisarts. Rechtstreeks contact opnemen met WelzijnsKompas kan uiteraard ook.

U bent ambassadeur van WOR, wat betekent dat

Dat ik dit project van harte ondersteun. Het zou mooi zijn als Welzijn, het sociale domein zich groots ontwikkeld voor de samenleving dicht om ons heen. Vanuit de gemeente Hillegom ben ik daardoor ook wel trekker van het project geworden. Ik word ook bij andere gemeenten gevraagd voor het houden van lezingen over dit prachtige "recept".

Meer info: bij de eigen huisarts in Hillegom of Lisse. Voor nadere informatie voor Lisse: m.wassenaar@welzijnskompas.nl. Hillegom: b.westerhoven@welzijnskompas.nl, of via het algemene nummer: 0252- 757100.