Ambtelijke samenwerking HLT Samen duurder

LISSE n De ambtelijke samenwerking tussen de gemeenten Teylingen, Lisse en Hillegom gaat duurder uitpakken dan was gedacht.

Door Arie in 't Veld

De deelnemende gemeenten ontvangen vanaf 1 januari 2018 een factuur van HLTsamen inclusief btw. De gemeenten kunnen vervolgens deze btw grotendeels terugvorderen bij het btw-compensatiefonds (bcf). Voor een klein deel van de btw (1 a 1,5%) geldt dit niet. Dit resulteert in een totale lastenverzwaring voor de HLT-gemeenten, van € 76.000 in 2018, die per gemeente als volgt uitpakt:?Hillegom € 21.000,- Lisse € 25.000,- en Teylingen € 30.000,- Overigens is er tot op heden geen officieel verslag bekend over de effecten van de ambtelijke HLT-samenwerking. Wel zijn er klachten te beluisteren dat door deze samenwerking en het daarbij steeds uitwisselen van de ambtenaren, de dienstverlening te wensen over laat. Dit mede omdat een ambtenaar uit bijvoorbeeld Hillegom die tijdelijk in Lisse wordt gestationeerd (lang) niet altijd in het andere dorp van de hoed en de rand weet over bijvoorbeeld de werkwijze per dorp zoals deze was voordat de samenwerking (uitwisseling) een feit werd.


Eetcafé Salvatori

Lisse n November, de herfst heeft zich in volle sterkte aangediend. Koud, guur en vroeg donker. Wat is een betere ambiance dan gezellig met elkaar van een heerlijke maaltijd te genieten?

Dat kan bij Eetcafé Salvatori. Als eerste begint het steeds verrassende team Rob op 1 november, daarna zal op 8 november team Marjo de smaakpapillen weer prikkelen met de Indische maaltijd. Tenslotte is 15 november team Loes aan de beurt die de gasten hopelijk een onvervalste herfstmaaltijd voorschotelt. Dit staat nog niet vast, want de teams bepalen zelf het menu.

Het eetcafé is geopend vanaf 17.30 uur. Maaltijd: 18.00 tot 19.30 uur. Kosten: volwassenen 5 euro, kinderen t/m 12 jaar 3 euro. Iedereen is na aanmelding welkom, en vergeet je mok niet. Aanmelden steeds op maandag bij Anneke Boogerd, alleen telefonisch: 0641970366. Buurtbewoners bellen tussen 08.00 en 08.30 uur, vrije aanmelding tussen 08.30 en 09.00 uur. Maximaal twee aanmeldingen per telefoontje.


Lisse en de familie Six

Lisse n Bij de Volksuniversiteit Lisse, Vuursteeglaan 9, houdt Jan Broekhuizen vrijdag 3 november een lezing over de banden die telgen van de familie Six met Lisse hadden.

Hij doet dit naar aanleiding van de lezing die Geert Mak vorig jaar in Lisse gaf over zijn boek De levens van Jan Six waarin vele generaties Six beschreven worden. Deze familie draagt vanouds de titel 'Heer van Hillegom'. Lisse kwam in die lezing nauwelijks aan de orde. Reden te over voor Jan Broekhuizen om na te gaan welke telgen van deze notabele familie van zich hadden doen spreken in Lisse? Wie waren zij? Waar hielden ze zich mee bezig? Zijn er naast het bekende hofje nog andere plekken in Lisse te noemen waar de familie Six een vinger in de pap had ?
Welke relaties onderhielden zij? Dan komen al snel andere hooggeplaatsten in beeld en worden verrassende verbanden gelegd. De kosten bedragen 5 euro (incl. koffie/thee).Inschrijven via www.volksuniversiteit-lisse.nl, maar ook op de avond zelf is het nog mogelijk zich bij de balie te melden en contant te betalen (maximaal 60 personen).