Wim Bouckaert bij het tekenen van het contract met Ajax. | Foto: pr
Wim Bouckaert bij het tekenen van het contract met Ajax. | Foto: pr Foto: PR

Techniektrainer Bouckaert: 'Spelers onder de 14 zijn uiterst leergierig'

Lisse n De basis van het voetbal is het beheersen van de techniek met de bal. Als kind leerde Wim Bouckaert die techniek aan op straat. Als trainer laat hij zijn spelers zien hoe leuk het is om de juiste voetbaltechnieken te gebruiken op het veld. Sinds dit seizoen staat de 53-jarige Lisser voor diverse leergierige jeugdteams van Ajax.

Door Jankees Faas

Wim leerde de klappen van de voetbalzweep in de Lissese Zeeheldenbuurt. "Op het pleintje bij de Barentszstraat hadden wij geen trainers, wij moesten het allemaal zelf uitvinden. Het gaat om het ervaren. Op straat is het recht van de sterkste van toepassing. Onder alle omstandigheden moest je zorgen dat je overeind bleef. Voetbal was vroeger honderd procent plezier. Wij deden van alles met de bal tot dat het te donker was om nog iets te doen." Op zijn achtste verjaardag werd Wim lid van Sportclub Lisse. "Het was in de winter. Ik werd gebracht door mijn oom Frans van Gerven. Ik mocht gelijk zaalvoetballen in Meerzicht. Als je in zaal goed uit de voeten kunt, dan kun je dat ook op het veld. Ik was een speler die het niet van fysieke duels moest hebben. Ik heb altijd een duidelijke visie op voetbal gehad. Vroeger werd er anders getraind: te veel op conditie en te weinig op techniek en dit terwijl conditie prima met techniekvormen getraind kan worden! Alleen mijn toenmalige trainer Jan Faas haalde meer uit mijn talent . Hij liet mij en Ron Mesman bijvoorbeeld na de training oefenen op het nemen van vrije trappen. Iets waar we veel voordeel uit hebben gehaald."

René Meulensteen

Het idee bij Wim om de juiste voetbaltechnieken over te brengen op anderen ontstond toen hij in aanraking kwam met René Meulensteen, voormalig techniektrainer bij Manchester United. "Ik heb bij hem een driedaagse cursus gevolgd die puur was gebaseerd op technische vaardigheden. Dat was voor mij de missing link in de eerder gevolgde cursus TCIII bij de KNVB. Bij deze trainingen gaat het om zo veel mogelijk balcontacten. Het gaat dan om kappen, passeren en noem maar op. Om zo goed mogelijk de controle te krijgen over de bal. Tijdens deze cursus heb ik een goed contact kunnen opbouwen met René. Mede door hem ben ik 11 jaar geleden voetbalschool Soccerskills gestart. Ook heb ik de mogelijkheid gekregen een lang een weekend bij Manchester te mogen meelopen om te kijken hoe het bij de top van Europa gaat. Een ervaring op zich, alleen al door het complex en de rust waarin daar gewerkt kan worden. De spelers daar kennen een geweldige discipline. Bijzonder was het om Cristiano Ronaldo aan het werk te zien, die nog steeds beter wil worden als voetballer. Na iedere training voor zichzelf nog verder trainen in technische handelingen."
Bijna een jaar geleden werd Wim benaderd door Ajax. "Daar heeft iemand mijn naam laten vallen. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek op De Toekomst en aldaar een proeftraining te verzorgen voor de groep onder 11. Bij Ajax worden de spelers vooraf geselecteerd. Ik mocht een half uur training verzorgen en deed dit zoals ik gewend was bij Soccerskills. Na weer een proeftraining en wat gesprekken kreeg ik een aanbieding om als techniektrainer bij Ajax aan de slag te gaan. Mijn ambitie is om op een zo hoog mogelijk niveau aanvullende trainingen te verzorgen, dus daar hoefde ik niet lang over te denken. Mijn werkgever IntoNetworks heeft me geholpen dit te realiseren door mijn uren vrij in te laten delen."
Wim is tien uur in de week, verdeeld over vier dagen, bij Ajax te vinden. "De trainingen zijn tussen drie uur en half zeven. Ik train de groepen onder de 14, 13, 11 en 10. Dit zijn uiterst leergierige groepen. Trainingen geven kost veel energie door de individuele aandacht die de spelers krijgen. Langs de kant tijdens het observeren sta ik regelmatig te genieten."


Ricardo de Jong kampioen Nunchaku Do

Beinsdorp n Sportschool De Jong Sports uit Nieuw-Vennep heeft vorige week veel prijzen gewonnen tijdens de 30ste open Breukelse Nunchaku Do kampioenschappen.

Met een zeer sterk team vertrokken zij naar Breukelen. De inzet voor dit toernooi is de grote overall beker, de deelnemer met de meeste punten van de dag verdeelt over drie onderdelen mag de beker een jaar mee naar huis nemen.

De 17-jarige Ricardo de Jong won de Overall beker voor het zesde jaar op rij. De eerste vier keer was het bij de junioren en nu dus twee keer bij de senioren. Win je de beker drie jaar op rij dan mag je de beker houden. In totaal won de sportschool 7x goud, 7x zilver, 5x brons en de Overall beker voor de senioren.

Afbeelding