Zodra huurders door geldproblemen hun huur niet meer kunnen betalen, ligt huisuitzetting op de loer. | Foto: pr
Zodra huurders door geldproblemen hun huur niet meer kunnen betalen, ligt huisuitzetting op de loer. | Foto: pr Foto:

Fonds moet huisuitzetting voorkomen

LISSE n De gemeenteraad krijgt een voorstel onder ogen om een fonds vast te stellen dat huisuitzettingen in de sociale huursector moet voorkomen. Dit fonds is een versterking en uitbreiding van het convenant dat er al is om huisuitzettingen tegen te gaan. De Bollenstreekgemeenten hebben samen met de convenantpartners (woningcorporaties, de GGD HM en ISD Bollenstreek) in een evaluatiegesprek aangegeven dat het convenant uitgebreid dient te worden. Een huisuitzetting is vaak een route richting dakloosheid.

Door Arie in 't Veld

Bij huurders die hun huis uitgezet worden, verergeren vaak de al bestaande problemen. Ingrijpen bij dreigende huisuitzettingen is dan ook een gerichte manier om dak- en thuisloosheid en andere maatschappelijke problematiek te voorkomen. Daarom werken alle convenantpartners aan het voorkomen van huisuitzettingen.

De feitelijke kosten van een huisuitzetting voor corporaties worden geschat op 7.500 euro. Diverse onderzoeken wijzen uit dat de maatschappelijke kosten (zoals zorgkosten, kosten maatschappelijke opvang) om uitgezette huurders weer op de rit te krijgen, kunnen oplopen tot 100.000 euro. Er zijn dus financiële belangen zowel bij de woningcorporaties als bij de overheid om de kwetsbare huurder in deze zoveel mogelijk te beschermen en om de (maatschappelijke) kosten van huisuitzettingen zoveel mogelijk terug te dringen. Het fonds voorziet in een financiële regeling totdat de schulddienstverlening en/of een zorgtraject is gestart. ?In de praktijk blijkt dat, na de aanmelding bij de ISD/schulddienstverlening, het enige tijd duurt voordat er met alle schuldeisers een regeling getroffen is, ook al wordt dit met grote spoed behandeld. Gevolg: de huurschuld loopt verder op, de deurwaarder komt in beeld waardoor de schulden weer verder oplopen. Door een fonds in te stellen wordt een regeling getroffen voor de huurschuld. Het bedrag dat hiervoor ter beschikking wordt gesteld is in de vorm van een renteloze lening. De wijze van terugbetaling geschiedt in overleg met de betreffende huurder. Het uitgangspunt is dat de cliënt zelf een beroep doet op het fonds en de aanvraag hiervoor indient. Hij kan hierin worden begeleid door medewerkers van het zorgnetwerk. Hier wordt ook gekeken naar de noodzaak en mogelijkheden voor een nieuw of intensiever zorgtraject voor de huurder. Het fonds is alleen beschikbaar voor huurders die in een sociale huurwoning wonen. Huurders uit vrijesectorwoningen of de particuliere sector vallen buiten de doelgroep van dit fonds. Dat is enerzijds omdat de woningcorporaties slechts een klein percentage vrijesectorwoningen verhuren. Anderzijds omdat er onvoldoende zicht is op particuliere huurders, en verhuurders niet deelnemen aan het convenant voorkomen huisuitzetting. De inschatting van de betrokken partijen is dat er een bedrag binnen de Bollenstreek nodig is van 42.000 euro. De gemeenten dragen 35.000 euro bij en de woningcorporaties 7.000 euro.