Vreugde bij Iet Langeveld en Wout Ruigrok: Plan4 mag de Oude School kopen. | Foto: pr
Vreugde bij Iet Langeveld en Wout Ruigrok: Plan4 mag de Oude School kopen. | Foto: pr Foto: pr

Plan4 kan met Oude School aan de slag

Lisse n Gigantisch blij zijn ze, Wout Ruigrok en Iet Langeveld van Plan4. Nog maar kort geleden stortte hun wereld in elkaar omdat ze 'slechts' tweede werden met hun plannen voor de Oude School. Doordat de nummer een uiteindelijk afhaakte, kreeg Plan4 alsnog de kans de school te kopen. Die mededeling ontvingen de kunstenaars met grote vreugde.

Door Arie in 't Veld

Plan4 blijft dus in Lisse, op bijna dezelfde plek als nu. "We zijn heel erg blij met deze ontwikkeling", aldus Iet Langeveld. "Ongelofelijk hoe het allemaal is gegaan. We zitten nu bijna negen jaar in de voormalige Heemskerkgarage met Plan4. Eerst de Factorij, toen weer niet. Toen dit pand kopen. Toen weer niet. Daarna in de race voor de Oude School en horen dat je tweede bent geworden. En nu dit…."

Wout Ruigrok geeft aan dat er nog wel van alles geregeld moet worden, maar hij heeft er alle vertrouwen in dat het allemaal gaat lukken. "We willen uitbreiden en werken aan een breder lesprogramma", zegt hij. "In dat verband zal ook ik een aantal cursussen verzorgen." Iet Langeveld zegt dat er ook meer exposities gehouden kunnen worden in het nieuwe pand. En dat de keramiekafdeling van Lia Schalk, die nu nog boven het huidige domicilie van Plan4 zit, meeverhuist. Desgevraagd zegt ze ook dat er eventueel ruimte tegen een redelijke prijs kan worden geboden aan repeterende (toneel)verenigingen en niet-commerciële kleinschalige partijtjes. "En we krijgen in dit gebouw de ruimte voor de zogenoemde 'Langevelderhof'. Een initiatief van mijn zus waarvoor in de huidige accommodatie geen ruimte is. Het houdt in dat er een dagbesteding op poten wordt gezet voor licht- en jongdementerenden. Het is bekend dat artistieke programma's deze mensen goed aanspreken. We zijn er trots op dat we op eigen kracht de bank achter onze plannen hebben gekregen en enorm blij dat het nu allemaal kan doorgaan. Wij niet alleen, gezien het enorme aantal steunbetuigingen bij de aanvraag tot aankoop. We gaan er iets moois van maken."

Waarschijnlijk is deze week bekend wanneer er getekend wordt voor de overname en zullen Wout en Iet alles op alles zetten om netjes, maar wel zo spoedig mogelijk te verhuizen. "Desnoods met een romantisch kacheltje in de nabijheid om ons te verwarmen. We hebben er veel zin in en willen doorpakken."