Annie Kuijper-Stevens: 102 jaar oud, maar nog steeds monter en behoorlijk zelfstandig. | Foto: AihV
Annie Kuijper-Stevens: 102 jaar oud, maar nog steeds monter en behoorlijk zelfstandig. | Foto: AihV Foto: Arie in 't Veld

102 jaar en still going strong

LISSE n Mevrouw Annie Kuijper- Stevens kijkt op haar 102de verjaardag nog monter de wereld in. Dat bleek op de dag van haar verjaardag, afgelopen woensdag, toen burgemeester Lies Spruit haar met deze mijlpaal kwam feliciteren.

Door Arie in 't Veld

Annie is van oorsprong Amsterdamse waar ze onder andere woonde in de Albert Cuypstraat waar ze de handen uit de mouwen stak in de groentewinkel van haar vader, in de Cornelis Antoniusstraat en later in Buitenveldert.

Er kwamen woensdag veel herinneringen naar boven, zoals op de vraag van de burgemeester hoe ze de Tweede Wereldoorlog zijn doorgekomen. Annie: "Er zijn veel herinneringen aan die tijd. We gingen via de achterdeur van de groentewinkel groente naar Joodse onderduikers brengen…" En over haar 14 jaar geleden overleden echtgenoot: "Hij werd 89 jaar en we waren bijna 62 jaar getrouwd. Hij was particulier chauffeur en gek op voetbal. Hij deed dan ook al wat mogelijk was om zo nauw mogelijk bij het voetbal betrokken te zijn."

Zelfstandig

Tot aan haar 100ste verjaardag leefde ze nog volkomen zelfstandig, inclusief alle mogelijke huishoudelijke werkzaamheden en boodschappen doen. Op een gegeven moment maakte ze een smak, met tot gevolg dat ze naar de revalidatie moest. Haar familie haalde haar toen naar de Bollenstreek, naar de Bernardus in Sassenheim. Toen de revalidatie daar ten einde was, kon ze gelukkig terecht in Berkhout waar ze nu tot alle tevredenheid woont.

Tijdens het bezoek van de burgemeester hielpen dochter, schoonzoon en kleindochter de 102-jarige met het ophalen van herinneringen, maar steeds weer liet ze blijken daartoe ook zelf heel goed in staat te zijn. Met bovendien aan de verzorging van Berkhout de boodschap dat ze niet alles moesten vertellen. "Er kan er maar één de baas zijn".

Annie woont in Berkhout nog altijd redelijk zelfstandig en doet mee aan veel van de spelletjes en evenementen die er worden georganiseerd. Daarnaast heeft ze de dagelijkse krant en onder andere een portie nieuws op de televisie. Ze vermaakt zich dus prima.


Uitslagen bridgeclub Bel Air

Hillegom n Uitslagen bridgedrive bij Bel Air van 16 november:

A lijn: Jan Zwaneveld en Jan Warmerdam met 63,44%; Maria Bruseker en Piet v.d. Raad met 59,58%; Ilse en Ron Rusman met 57,10%.

B lijn: Wieck van Baars en Ria Lengers met 60.94%; Marrie Mesman en An Touw - van Dijk met 59,38%; Irmi van Dam en Anneke van Vree met 59,38%