Noortje, Pepijn, Roisin, Jennifer, Vier van de zes prijswinnaars in de categorie 3-7 jaar. | Foto en tekst: Remco Out
Noortje, Pepijn, Roisin, Jennifer, Vier van de zes prijswinnaars in de categorie 3-7 jaar. | Foto en tekst: Remco Out Foto: remco out

Tekeningen krijgen bijzondere plek

Hillegom n Na afloop van de intocht van Sinterklaas in Hillegom konden kinderen hun tekening bij Sinterklaas inleveren. De Sint had gelukkig tijd gevonden om uit de vele kunstwerken toch zes winnaars te kiezen, zodat de uitreiking zaterdag door kon gaan.

Het was een grote drukte in het sinterklaashuis op het moment van de bekendmaking. Omringt door alle ingeleverde tekeningen maakte de sint de winnaars bekend. Een voor een mochten ze naar voren komen.

Naast een hand van Sinterklaas en wat pepernoten kregen ze ook een leuk cadeau: een chocoladeletter en een tegoedbon bij een speelgoedwinkel, zodat ze zelf iets uit kunnen zoeken naast hun 5 december cadeaus.

In de leeftijdscategorie 3 tot en met 7 jaar waren de winnaars Noortje van Lierop, Pepijn de Jong, Roisin Warmerdam, Jennifer Maas, Teije Lippens, Noud Oreel. Hun tekeningen komen in het Sinterklaashuis op een bijzondere plek te hangen. De sint werd na de uitreiking verrast door twee gouden munten die werden teruggebracht. Deze munten waren tussen de pepernoten gekomen die tijdens de intocht werden gestrooid. De sint en de burgemeester hadden gevraagd aan de Hillegomse kinderen of ze wilde helpen zoeken. Dat bleek te helpen, want er zijn er al meerdere munten binnen.

Oorkonde en pepernoten

De kinderen kregen een oorkonde, omdat ze de held van sint en piet zijn. Ook kregen ze nog een mooi cadeau. Maar wat daar in zit, zal alleen de vinder van de munt weten!


ISD heeft meer geld nodig

LISSE n De ISD Bollenstreek heeft meer geld nodig. Dat blijkt uit de de halfjaarcijfers 2017. De begroting moet naar boven worden bijgesteld met een totaalbedrag van 2.667.000 euro voor de vijf gemeenten. Voor de gemeente Lisse gaat het om een bedrag van 708.000 euro.

Door Arie in 't Veld

Conform de gemeenschappelijke regeling kan de raad een zienswijze op de begrotingswijziging indienen binnen een termijn van acht weken. Het Algemeen Bestuur vergadert op 18 december over de begrotingswijziging en de zienswijzen. Aangezien de raad van Lisse vergadert op 21 december zal het standpunt van de eerder gehouden vergadering van de Commissie Maatschappij en Financiƫn worden ingebracht tijdens de vergadering van het Algemeen Bestuur.

Daarnaast heeft de ISD Bollenstreek een voorstel ontwikkeld om eventueel in aanmerking te komen voor de vangnetregeling. Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor eventuele tekorten die ontstaan door uitgaven uit het budget van de Participatiewet. Indien het tekort hoog genoeg is, kan een gemeente onder voorwaarden in aanmerking komen voor een zogenaamde vangnetuitkering. De Toetsingscommissie vangnet Participatiewet beoordeelt of gemeenten voldoen aan de voorwaarden, om vervolgens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid te adviseren over de te nemen beslissing. De minister neemt in beginsel het advies van de commissie over.

Heldere communicatie

Binnen het programma Zorg zijn er een aantal overschrijdingen. Bij de Wmo-begeleiding is er bijvoorbeeld een forse stijging van het gebruik. Dit is waarschijnlijk een onomkeerbaar proces omdat mensen steeds vaker en langer thuis blijven wonen. Daarbij zou deze toename ook te verklaren kunnen zijn door de heldere communicatie van de lokale overheid over de mogelijkheden van de Wmo-begeleiding.

Minder eigen bijdrage

Verder zijn de kosten voor de rolstoelvoorzieningen fors gestegen in verband met de uitkomsten van de verplichte aanbesteding. Bij het opstellen van de begroting was niet voorzien dat de eigenbijdragesystematiek veranderd zou worden. Omdat alle burgers op basis van de nieuwe regelgeving minder eigen bijdrage hoeven te betalen, zijn de inkomsten uit de eigen bijdrage flink gedaald. Dit is echter gecompenseerd in het gemeentefonds. In de begroting 2018 van Lisse is reeds rekening gehouden met de hogere uitgaven van de ISD.