De Paraplu houdt kerstlunch in KrantCafé

Lisse n In aanloop naar de kerstdagen zorgt De Paraplu voor een kerstlunch op 12 december, geserveerd in het sociaal-cultureel centrum 't Poelhuys aan de Vivaldistraat 4.

Het menu bestaat uit: hertenbiefstuk, rodekool, peertjes en appelcompote met natuurlijk een toetje toe. Deze lunch wordt verzorgd door Poelier Van Dongen, Blokhuis 14a te Lisse. De kosten van de kerstlunch bedragen 8,50 euro. Men kan zich inschrijven van 27 november t/m 8 december bij de gastvrouwen en -heren van het KrantCafé op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 uur tot 12.00 uur in 't Poelhuys.

In dit KrantCafé zijn senioren op deze ochtenden ook van harte welkom voor een kopje koffie of thee, het lezen van de krant en/of een gesprek met de overige gasten of gastdames en -heren.


Lezing over vitaliteit

Hillegom n Bekend is dat bewegen de fysieke en geestelijke gezondheid bevordert, ook wanneer daarmee wordt begonnen op latere leeftijd. Het is dan opmerkelijk dat de helft van de Nederlandse bevolking niet voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen en mensen per dag tot wel elf uur zitten.

Deze bewegingsschaarste in combinatie met een overvloed aan calorierijk voedsel heeft in korte tijd de wereld op z'n kop gezet met chronische aandoeningen als gevolg. Hoe krijgen we mensen dan toch zover om meer te bewegen en gezonder te eten? De omgeving waarin wij leven is van bijzonder grote invloed op ons gedrag door impliciete en onbewuste processen. Door juist de omgeving aan te passen en niet te blijven hameren op expliciete en bewuste keuzes, kunnen we ons gedrag in een gezonde richting sturen.

Tijdens de interactieve lezing 'Vitaliteit' behandelt dr. Lex van Delden onder andere voorbeelden van impliciete, onbewuste processen via technieken als nudging, priming en affordances. En er wordt gekeken naar creatieve ideeën om mensen te verleiden tot een gezonde leefstijl.

Deze lezing wordt gehouden in De Kulturele Raad, Prinses Irenelaan 16 op donderdag 30 november om 20.00 uur. De lezing bijwonen kost 5 euro. Van te voren reserveren kan via: www.scbh.nl. Aan de kassa een kaartje kopen op de avond zelf kan ook.


Bijeenkomst over vluchtelingen

Hillegom n In de Hoeksteen was vorige week een bijeenkomst over vluchtelingen en het werk van VluchtelingenWerk in Hillegom. Deze avond werd georganiseerd door Hillegomse Bronnen, het samenwerkingsverband van de vier Hillegomse kerken. De bijeenkomst werd goed bezocht.

Wereldwijd zijn er 65,3 miljoen mensen op de vlucht. Nederland heeft 7% van de vluchtelingen die in Europa aankomen opgevangen. In Hillegom zijn dit jaar 29 mensen die een verblijfstatus hebben gekregen, opgevangen. Veel van hen heeft in het begin moeite om zich te redden in de nieuwe leefsituatie. Ze spreken vaak nog geen Nederlands en hebben geen netwerk. Daarom is er een team vrijwilligers van VluchtelingenWerk Hillegom om de statushouder op weg te helpen met allerlei zaken. De huidige groep van vrijwilligers wordt inmiddels te klein. Zij zoeken mensen die graag als maatschappelijk begeleider aan de slag willen en hiervoor nieuwkomers in de eerste maanden op weg willen helpen binnen Hillegom. Bij interesse bel of mail naar Christina Dominicus: cdominicus@vluchtelingenwerk.nl of 0252-532700.