Van Nispen Park Boulevard

Hillegom n Het van Nispenpark omtoveren tot een van Nispenpark Boulevard. Dat is hèt kenmerk van het voorlopig ontwerp voor de herinrichting van Nispenpark.

Door Jos Draijer

Openheid en licht voor meer sociale veiligheid en controle, meer ruimtelijke beleving, een stromende waterpartij en rechte paden zoals in een bollenlandschap dat het van Nispenpark oorspronkelijk ook was. Ruimtelijk een verbinding maken met de karakteristieke, maar nu onzichtbare, achtergevel van de Martinuskerk en het noordelijk deel van de Hoofdstraat. Ruimte creëren voor recreatie en een podium voor cultuur. De mooiste bomen sparen en nieuwe aanplant van gevarieerd groen zoals langs de N208 en in de Hoftuin. Een stukje heerlijk Hillegom waar het goed toeven wordt, voor jong en oud. Dat is de visie op de herinrichting van het van Nispenpark, opgenomen in het voorlopig ontwerp voor deze herinrichting. Dat voorlopig ontwerp werd 23 november tijdens een goed bezochte informatieavond voor inwoners gepresenteerd door de gemeente samen met Bureau Okra voor Landschapsarchitectuur. Het gepresenteerde voorlopig ontwerp is het resultaat van de uitwerking van het eerste schetsontwerp dat 19 juni werd gepresenteerd en waarop inwoners konden reageren. Inwoners konden zich ook aanmelden om over verdere uitwerking mee te denken in een denktank. Op beide oproepen kreeg de gemeente ruim tachtig reacties. Gemeente en denktank van burgers gingen aan de slag om deze te verwerken.

Het resultaat werd door Bureau Okra gevisualiseerd in een voorlopig ontwerp. Ondanks punten van kritiek waren de reacties grotendeels zeer positief. Komende weken gewerkt aan de verwerking van de reacties uit de informatieavond van vorige week om te komen tot een definitief ontwerp. Daarna kan een financiële raming gemaakt worden van de kosten voor realisering van dit deelplan van Nispenpark uit het Programma Centrumplannen Centrum. "Als alles meezit, kunnen we mogelijk dan nog deze raadsperiode (tot maart/april 2018) de besluitvorming over de herinrichting van het van Nispenpark afronden. Met veel dank overigens, aan de vele burgers die heel betrokken en inventief hebben meegedacht over de totstandkoming van het ontwerp voor de upgrade van het van Nispenpark. Als dat lukt, zouden de werkzaamheden rond de zomer 2018 kunnen beginnen", aldus wethouder Anne de Jong. De tekeningen en impressies van de herinrichting van het van Nispenpark zijn te zien op: www.hillegom.nl