Verwarring over toekomst Hillegomse Hoofdstraat

n Kritiek op rapport adviesbureau

Hillegom n Tijdens de raadscommissievergadering van woensdag 22 november ontstond verwarring over de koers die de gemeente vaart ten aanzien van de verbetering van de Hoofdstraat en de ontwikkeling van Centrumplannen rond het Henri Dunantplein Zuid.

Door Jos Draijer

Normaal gesproken wordt de gemeenteraad twee keer per jaar bijgepraat door het college over de lopende ruimtelijke projecten. Het eerstvolgende overleg staat gepland voor half december. Wethouder Anne de Jong, is al ruim een jaar in gesprek met een aantal ondernemers over de ontwikkeling van ruimtelijke (winkel)plannen in het gebeid Henri Dunantplein Zuid. De voortgang van deze plannen zal ook op de agenda van het halfjaarlijks overleg van half december staan. Echter, dat heeft raadslid Ria Heemskerk (Bloeiend Hillegom) er niet van weerhouden via een agendavoorstel al in de Raadscommissie van 22 november deze (winkel)plannen waarover wethouder
De Jong al geruime tijd met lokale ondernemers in gesprek is, toch te bespreken. Aanleiding hiervoor is dat zij wilde weten waarom een extern bureau is ingeschakeld voor advies en niet, zoals naar haar mening was afgesproken, de betrokken partijen (enkele plaatselijke ondernemers) met een plan te laten komen. Tevens wilde zij weten wat de consequenties zijn van de adviezen in het rapport voor het vervolg.

'Toekomstbeeld is consument-onvriendelijk'

Ter verduidelijking (red.), het rapport van het adviesbureau (openbaar geworden via internet en een door publicatie in het Haarlems Dagblad begin november) stelt dat de beoogde (winkel)plannen waar nu over gesproken wordt het winkelgebied Hoofdstraat Midden eerder verzwakt dan versterkt. Het rapport daarover: "Kortom, dit toekomstbeeld (winkelontwikkeling op het Henri Dunantplein Zuid) schetst de Hoofdstraat als een consumentonvriendelijk gebied ofwel een niet toekomstbestendig winkelgebied. Men heeft dan afscheid genomen van de Hoofdstraat als centrumwinkelstraat in Hillegom". M.a.w. de winkelplannen voor het Henri Dunantplein Zuid zouden wel eens de doodsteek voor het winkelgebied Hoofdstraat Midden kunnen zijn. Een onaangename verrassing voor de betrokken lokale ondernemers die in overleg met wethouder de Jong zijn over de winkelplannen en dachten dicht bij een afronding van de planuitwerking te zijn. Zij hebben bovendien nogal wat kritiek op het rapport.

In zijn beantwoording op de vragen van raadslid Heemskerk stelde wethouder de Jong dat de eerder uitgezette koers voor de Centrumplannen overeind blijft maar dat de Hoofdstraat als een centrumwinkelstraat prioriteit krijgt.

De meeste raadsleden waren niet voorbereid waren op deze discussie. Zij verwachtten daar pas half december daar over te spreken. En, doordat wethouder de Jong terughoudend moest zijn in zijn beantwoording vanwege lopende besprekingen met projectontwikkelaars, was de verwarring al gauw compleet en leidde dit tot niets.

Desgevraagd wilde wethouder Anne de Jong later nog wel kwijt dat hij in overleg is en blijft met de lokale partijen om op de kortere termijn een uitweg te vinden. Daarbij zal ook de financiƫle haalbaarheid voor gemeente en betrokken ondernemers worden besproken. Tevens zal moeten blijken dat de plannen wel degelijk bijdragen aan de versterking van de Hoofdstraat Midden als centrumwinkelgebied. Hij hoopt dat de lokale partijen in staat zijn op korte termijn een zodanig plan te presenteren dat voldoende rekening houdt met deze twee uitgangspunten. Tegen deze achtergrond zou voor de langere termijn over de ontwikkeling van het Henri Dunantplein Zuid nog maar eens goed nagedacht moeten worden.

Wordt dus ongetwijfeld vervolgd in het halfjaarlijks overleg medio december van het wanneer College met de Raad over ruimtelijke (Centrum)plannen in Hillegom.