Afbeelding
Foto:

Genomineerde kanjers, vrijwilligers en mantelzorgers voor 2017

Hillegom n De gemeente reikt in samenwerking met de Rotary Hillegom/Lisse en WelzijnsKompas tijdens de nieuwjaarsreceptie weer onderscheidingen uit aan de vrijwilliger, mantelzorger en de kanjer van het afgelopen jaar.

Voor 2017 zijn acht personen genomineerd. Met allen is een interview gehouden, dat verspreid over drie weken wordt geplaatst in deze krant. Op deze pagina vast de eerste vier genomineerden:

Trudy Buckens -Assendelft

De 57-jarige Trudy is genomineerd voor mantelzorger van het jaar. Tien jaar geleden stapte zij en haar Jaap (59) in het huwelijksbootje en vijf jaar daarna ging het mis. Jaap kreeg last van zijn rug en ging naar de dokter. Aanvankelijk dacht hij dat het te maken had met het zware werk dat hij had, maar het bleek erger te zijn. Jaap had prostaatkanker met uitzaaiingen naar de botten.

Volgens de artsen had hij nog maar een paar weken te leven. "Dan staat je leven even stil, maar een maand later hebben we het leven weer opgepakt en zijn we het positief gaan benaderen.

Nu zijn we vijf jaar verder en Jaap is er nog steeds", aldus Trudy, die volgens haar Jaap onmisbaar voor hem is. "Ze is een kanjer. Ze staat altijd voor me klaar, kleedt me aan, doet mijn steunkousen aan en kookt super lekker. Bovendien zeurt ze nooit, ze is geduldig en vraagt altijd wat ik wil eten." Volgens Jaap is ze een ster in het bereiden van Italiaans eten. "Heerlijk vind ik dat." Trudy zorgt niet alleen voor Jaap, maar ook voor haar ouders Tiny (78) en Dick Buckens (82). "Mijn moeder heeft operaties aan haar ogen gehad en mijn vader heeft longemfyseem.

Ik ben vrijwilliger bij de kookclub voor senioren in Dorpshuis 't Eiland in Beinsdorp en als ik kook blijven Jaap en mijn ouders gezellig eten." Trudy doet boodschappen voor haar ouders en rijdt hen naar het ziekenhuis.

Dat doet ze ook voor Jaap. Ze heeft het als mantelzorger best zwaar. 's Morgens als ze de deur uit gaat om te gaan werken in Hoofddorp zorgt ze dat Jan aangekleed in bed ligt. "Wat hij nodig heeft staat klaar en dan is hij alleen thuis totdat ze na haar werk weer thuis komt."

Hillie Hilliger

De 75-jarige Hillie (op de onderste foto) is al 43 jaar pleegouder in Hillegom. Ze heeft in de loop der jaren negen pleegkinderen in huis gehad, waarvan de jongste zeven maanden was en de oudste 6 jaar. Al deze kinderen zijn bij haar opgegroeid, terwijl ze zelf ook nog eens drie kinderen had, twee meisjes en een jongen. Inmiddels heeft Hillie zeven kleinkinderen, waarvan ze alleen moet genieten, want haar man is overleden. "Ik heb zelf in acht verschillende gezinnen gezeten, omdat mijn moeder ziek was. Overal heb ik het goed gehad en dat heb ik uit willen dragen door zelf pleegouder te worden. Ik heb dus wat met mijn ervaringen gedaan, er niet over gezeurd.

Ik heb nu nog steeds een pleegkind in huis".

Volgens Hillie heeft ze niet alleen als pleegouder klaargestaan, maar was ze ook een opvang adres, voor mensen die het moeilijk hadden. "Mijn deur stond en staat nog steeds open voor iedereen.

Ik weet niet hoe het komt, maar het wordt gewoon verteld. Zo had ik 's nachts een keer een vrouw aan de deur met een kindje. Ik heb haar onderdak aangeboden en gezegd: ga maar lekker slapen, morgenochtend hoor ik wel wat er is.

Vanwege haar leeftijd is Hillie op aanraden van haar kinderen met deze opvang gestopt. "Het is gewoon te zwaar geworden.

Ik heb niet alleen een pleeghuis-verleden, mijn man ook. Die heeft in een kindertehuis gezeten en heeft het daar echt heel slecht gehad. Hij stond dan ook achter mijn beslissing."

Hillie is een lieve zorgzame vrouw. "Alles is gewoon op mijn pad gekomen. Was het zover, dan zette ik mijn schouders eronder.

Ik heb een sterk geloof in God en als Hij dit naar me stuurt, dan moet je er gewoon zijn."

Afbeelding