Zwaan kleef aan....
Zwaan kleef aan.... Foto: Catootje Berkhout

Stek zet in op betaal- en beschikbaarheid

LISSE n Woningcorporatie Stek stelt betaalbaarheid en beschikbaarheid als hoofddoelen in haar nieuwe ondernemingsplan.

Door Arie in 't Veld

"Duurzaamheid wordt daaraan ondergeschikt gemaakt," aldus bestuurder Hans Al. "Dat lijkt logisch, maar in de achterliggende jaren waren we op veel meer terreinen bezig. Nu gaan we er vooral vanuit wat je bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing doet, terug te vinden moet zijn in lagere woonlasten."

Alles is erop gericht is om mensen onder een bepaalde inkomensgrens zo snel mogelijk aan een woning te helpen. Het gaat vooral om mensen met een inkomen onder de 29.000 euro op jaarbasis. Dat wil Stek doen door kleiner te bouwen (in oppervlaktes van 80, 60 of 40 vierkante meter) of senioren sneller te laten doorstromen van een eengezinswoning naar een appartement. Het lijkt een druppel op een gloeiende plaat, want in het verzorgingsgebied Rijnland staan maar liefst 80.000 woningzoekenden ingeschreven, waarvan wel een deel niet actief in de markt is voor een andere woning.

Tevens is er de opdracht om het nodige te doen aan het gasvrij maken van het bestand en de CO²-druk omlaag gebracht te hebben in 2050. "De vraag is of dit in onze huidige filosofie voor de huurder een besparing oplevert in woonlasten. Dus elke keer moeten we ons afvragen: wat doen we wel en wat doen we niet?" Al vertelt ook dat de derde flat in de Van Speykstraat waarschijnlijk volgend jaar augustus wordt gesloopt. Bij deze flat zijn preventieve maatregelen getroffen in verband met mogelijke constructiefouten bij de betonnen balkons. Hierover is landelijk een discussie gaande. "Het is niet gezegd dat dit hier inderdaad aan de orde is, maar we hebben de balkons met stempels ondersteund. De bewoners zijn hierover inmiddels ingelicht."


Zwaan-kleef-aan

Maar liefst zeven zwanen zwommen rustig achter elkaar in het water voor de Hobaho, toen Catootje Berkhout langsfietste. Ze won er de foto van de maand-wedstrijd mee van de Facebookgroep Je bent Lisser als...