Via posters en flyers laat Barry iedereen weten wat zijn missie in Kenia is. Inzet: Barry tijdens een wedstrijd.
Via posters en flyers laat Barry iedereen weten wat zijn missie in Kenia is. Inzet: Barry tijdens een wedstrijd. Foto:

Marathon voor schoon water in Kenia

n 'Sanitaire voorzieningen op scholen hard nodig'

Lisse n De 35-jarige Barry van Eeden uit Lisse doet samen met 59 andere Nederlanders op vrijdag 18 mei 2018 mee aan de Unicef Rift Valley Marathon Experience.

Door Jankees Faas

Bij deze 'moeder aller marathons' in Iten in Kenia lopen Barry en 59 anderen geld bijeen voor het Unicef-project Football for water. Door dit programma krijgen kinderen op scholen in Kenia schoon water, wc's en voorlichting over hygiëne. Barry heeft zich als doel gesteld om met 5.000 euro aan sponsorgeld in het vliegtuig te stappen naar Kenia. Via social media kwam Barry op het idee mee te doen aan de marathon. Het lid van de Noordwijkerhoutse Strandlopers (NSL) loopt vijftig tot tachtig kilometer hard per week. Dit doet hij al zo'n vijftien jaar. "Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik zag dat Unicef voor de eerste keer een marathon ging organiseren en ook nog op een bijzonder parcours. In juni ben ik op het hoofdkantoor in Den Haag geweest, waar meer werd verteld over de marathon in Kenia. Na een paar weken besloot ik mij op te geven voor de sponsorloop. Er mogen maar zestig mensen aan mee doen, die ondersteuning krijgen van zo'n dertig tot veertig Kenianen."

Zwaar parcours

Het is een zwaar parcours dat Barry te wachten staat in Kenia. "Het parcours is uitgezet door Lornah Kiplagat, voormalig topatlete uit Kenia en intussen wonend in Nederland. Lornah leert ons dat je je als atleet moet aanpassen aan de omstandigheden. Je hebt daar te maken met hoogteverschillen, warme en ijle lucht. Het is heuveltje op, heuveltje af over rode kleiwegen. Als het een dag voor de wedstrijd geregend heeft dan heb je pech en moet je door een modderpoel. Op 18 mei is net het regenseizoen afgelopen. Om vier uur in de ochtend, wanneer de marathon begint, is het rond de 26 à 27 graden. We starten op twee kilometer hoogte. We blijven zo'n 35 kilometer lang op die hoogte. De laatste zeven kilometer stijgen we nog een kleine kilometer. De finish is op de atletiekbaan van het High Altitude Trainings Centre, de plek waar vrijwel alle atletiektoppers uit Kenia trainen." Tussen het lopen door heeft Barry zeker oog voor zijn omgeving. "De route loopt langs verschillende scholen, die aan het project deelnemen. De kinderen van deze scholen staan langs de kant om ons wat te drinken en te eten geven. Een paar dagen voor de marathon bezoeken wij een aantal van de scholen. Indrukwekkend moet het zijn om de kindjes en de klasjes te zien. Ik heb zelf een dochter van twee jaar. Belangrijk om te weten is dat een bedrag van 5.000 euro voldoende is voor de aanleg van alle gewenste sanitaire voorzieningen op een basisschool in Kenia."

Help mee

Wie Barry wil sponsoren gaat naar: https://helpmee.unicef.nl/riftvalley/2-5261. Ook kan er geld overgemaakt worden naar: B.W.van Eeden, NL 30 RABO 0346 9228 28 onder vermelding van Sponsoring Rift Valley.

Afbeelding