Nieuwe sporthal los van FC Lisse-accommodatie

LISSE n Het zit er in dat de gemeente een nieuwe sporthal op Ter Specke gaat realiseren, maar los van de aangelegen accommodatie van FC Lisse, zoals aanvankelijk de bedoeling was.

Door Arie in 't Veld

In de raadsvergadering van afgelopen donderdag kwam de raad unaniem na het aannemen van een motie tot die uitkomst, maar niet zonder dat er de nodige woorden aan het voorstel waren gewijd. Daarbij lieten de fracties weten wel voorstander te zijn van een nieuwe sporthal, maar onder voorwaarden. Ze verwachten in februari een nieuw voorstel van het college.

Vrijwel alle fracties voelden er niets voor om de zaak te financieren volgens het idee van het college, waarbij de rioolheffing en ozb een rol spelen en uiteindelijk via een hogere ozb een lastenverzwaring voor de dorpelingen zou betekenen. Veel raadsfracties laakten ook de manier waarop het college de FC Lisse heeft overvallen met de eis dat de vereniging vijf ton aan geld en zelfwerkzaamheid inbrengt. Een beslissing die op het laatste nippertje bij de FC op de mat viel. "Een beetje triest, dat dekkingsvoorstel, dat kennelijk als een duveltje uit een doosje tevoorschijn kwam," aldus Kees van der Zwet van het CDA. Hij zei ook dat er wellicht geld kan worden gevonden in de post van 8 ton voor het opknappen van het park in de Poelpolder, waarvan hij de noodzaak niet inziet. Het eisen van de vijf ton was volgens Jeanet van der Laan van D66 een overvaltactiek. "Het bedrag is ook arbitrair, want het had net zo goed een miljoen kunnen zijn." Rob Veldhoven van Nieuw Lisse zei dat het raadsvoorstel in elk geval niet de antwoorden gaf die men zocht. "Wat ons betreft worden het kosten met een drie voor de komma, in plaats van een zes," aldus Roeland den Breejen van de SGP/CU.

Wim Slootbeek van de VVD was het eveneens allerminst eens met de voorgestelde wijze van financiering. En trouwens ook met de kosten in het algemeen. "We zijn begonnen met 1,5 miljoen euro, toen 2,8 en nu 6,5 miljoen. Is het genoeg? Kortom, reden genoeg om niet met het voorstel in te stemmen."

Voorafgaande aan de discussie had FC Lisse vicevoorzitter Chris van der Salm al laten weten geen voorstander te zijn van het gescheiden aanpakken van de accommodatie. "Een losse sporthal gaat de gemeenschap meer geld kosten", aldus Van der Salm, die een brevet van onvermogen aan de bestuurders uitdeelde vanwege de trage gang van zaken. "Het is tijd geworden om kleur te bekennen, maar we willen geen speelbal worden van de verkiezingen." Guus Mesman van PvdA/GroenLinks zei juist dat het niet in het beleid van Lisse past om de accommodatie van de FC over te nemen en te verhuren. Uiteindelijk werd het voorstel dat op tafel lag afgekeurd. De raad nam unaniem een motie aan waarin het college de opdracht kreeg om uiterlijk in februari met een nieuw en sober(der) plan te komen.