Bij het laatste plantmoment werden de journalisten ook aan het werk gezet in Keukenhof. | Foto: AihV
Bij het laatste plantmoment werden de journalisten ook aan het werk gezet in Keukenhof. | Foto: AihV Foto: Arie in 't Veld

Keukenhof werkt aan de toekomst

LISSE n In Keukenhof wordt nog flink gewerkt aan het planten van de laatste bloembollen. Dit slotkarwei vindt vooral plaats in het zogenoemde Molenbos, de voormalige Japanse tuin, zijnde het bos tussen het Beatrix paviljoen en de molen.

Door Arie in 't Veld

In de afgelopen tijd is dit bos flink onder handen genomen en kan er worden gesproken van een nieuwe aanwinst. Keukenhof-directeur Bart Siemerink vertelt dat het bos een nat moerasachtig karakter heeft, waar vaste planten, bloembollen en bomen worden geplant die hiervoor specifiek geschikt zijn. Een nieuwe biotoop dus en hiermee is zorgvuldig rekening gehouden bij het kiezen van de bloembollen, bomen, struiken en vaste planten. "Van heel Keukenhof is inmiddels ongeveer 95 procent geplant en hier zijn we op de symbolische laatste plantplek, waarbij ook groenjournalisten het plantgereedschap hanteren."

Siemerink zegt dat tijdens het plantseizoen de regen af en toe wat tegen zat, maar het werk toch goed is verlopen. "Keukenhof is wel een tentoonstelling van bolbloemen, maar de banden met andere takken van de sierteelt zoals de vasteplantenkwekerij, de bomenkwekerij en die van het perkgoed, worden nauwer aangehaald." Het resultaat is dat iedereen enthousiast inhaakte en graag de producten via het park en dit nieuwe deel van de tuin wil tonen. "Het zal nog wel een paar jaar duren voordat alles wat in dit deel is geplant tot volle wasdom is gekomen, maar dat is beter dan bijvoorbeeld nu oudere bomen planten die over een paar jaar weer vervangen moeten worden. We werken dus aan een duurzaam project en hopen daaraan nog vele tientallen jaren plezier te beleven."

Logistiek

Siemerink legt uit dat door het gebruik van de specifieke voor deze grondslag te gebruiken gewassen, er combinaties kunnen worden gemaakt die elders in Keukenhof niet aan de orde zijn. "De komende tijd zal met de inzenders overlegd worden of er nog het nodige aan de inzending moet worden toegevoegd. Iets dat bij de bloembollenbeplanting niet kan, want die zitten er volgens het ontwerp allemaal in."

De Keukenhof-directeur zegt ook dat Keukenhof qua parklogistiek goed in staat is om hoge aantallen bezoekers te ontvangen. Iets anders ligt het in de extreme dagen zoals op de dag van het Bloemencorso. "Dan moet je op tijd gaan rijden om niet de kans te lopen dat Keukenhof door de drukte niet bereikbaar is." Nieuw is overigens ook dat de doelgroep die gebruik kan maken van een kinderkaartje is aangepast tot de leeftijd van 4 tot en met 17 jaar. "Daarmee wordt een bezoek aan het park ook voor jonge mensen aantrekkelijker en eigenlijk hebben we afgelopen jaren meer en meer mogen meemaken dat de groep jongeren en jonge gezinnen al toeneemt", aldus Siemerink.


Interactieve workshop over cyberpesten

Hillegom n Hoe word je je bewust van het effect van cyberpesten en hoe moet je reageren wanneer je in aanraking komt met cyberpesten? Tijdens een interactieve workshop gaan jongeren van 9 tot en met 13 jaar met elkaar in gesprek aan de hand van opdrachten en filmpjes.

Een groot gedeelte van de communicatie tussen jongeren speelt zich online af. Dat kan zijn bijvoorbeeld via WhatsApp, Facebook en Instagram. Dankzij de moderne communicatiemiddelen is er een nieuwe manier van pesten ontstaan, namelijk cyberpesten.

Ouders en docenten hebben hier vaak weinig of geen zicht op. Tijdens deze interactieve workshop maken we jongeren bewust van het effect van cyberpesten en leren ze hoe je moet reageren wanneer ze in aanraking komen met cyberpesten. Daarnaast leren we jongeren ook hoe ze vervelende situaties kunnen voorkomen door zich bewust te worden van wat ze delen via social media. Weet wat je deelt! Bijvoorbeeld: heb jij je instellingen op privé staan? Voeg geen mensen toe die je niet kent en denk goed na voor je wat deelt of stuurt. Jongerenwerk Hillegom organiseert in december een speciaal project voor jongeren over pesten en deze interactieve workshop is daar een onderdeel van. De workshop wordt gegeven door een mediacoach van de bibliotheek in samenwerking met Jongerenwerk Hillegom. De bijeenkomst vindt plaats in de bieb aan de Sportlaan 1 op woensdag 20 december van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Reserveer een kaartje online via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl.


Sfeervolle kerstmarkt in Het Eiland

Beinsdorp n Net als voorgaande jaren is er ook dit jaar weer een kerstmarkt op zondag 17 december in dorpshuis Het Eiland.

De markt duurt van 16.00 tot 20.00 uur. Uiteraard is de kerstman aanwezig. Daarnaast staat popkoor the Tulipsingers op het podium met een kerstrepertoire en andere nummers. Zij worden afgewisseld door het opleidingsorkest van de Hillegomse Harmoniekapel die ook hun muzikale talenten zullen tonen. Daarnaast zijn er verschillende kramen en is het mogelijk om bij de kerstartikelen kraam van het dorpshuis zelf een tas te vullen voor 5 euro. Voor de hongerige magen en dorstige lippen s er zelfgemaakte erwtensoep, broodjes worst, oliebollen, warme chocomel en glühwein. De kinderen kunnen hun hart ophalen in de creahoek waar ze zelf kerstballen kunnen maken. De toegang is gratis.

Inloopmiddag

Nieuw in dorpshuis Het Eiland iedere dinsdagmiddag het crea café voor de liefhebbers van kaarten maken, haken, breien etc. Tijdens deze inloopmiddag kan ieder zijn eigen werk meebrengen en gezellig met anderen creatief bezig zijn. De inloop is gratis en de deuren staan open van 13.30 tot 16.00 uur. Tijdens de middag is het mogelijk om tegen betaling een kopje koffie/thee of iets anders te nuttigen. De inloopmiddag is een leuke manier om dingen van elkaar te leren en bijvoorbeeld technieken te delen. Meehaken aan de grootste deken van Nederland kan ook.